Kerkük valiliği bilmecesi: YNK atakta

Kerkük geçici valisi Rakan Said Cuburi’nin milletvekili seçilmesinin ardından seçilmesi zorunlu hale gelen Kerkük Valisi bilmecesi sürüyor.

Irak ve Haşdi Şabi’nin Kerkük ve tartışmalı bölgeleri ele geçirmesinden sonra Merkezi Hükûmet tarafından atanan Kerkük Geçici Valisi Rakan Said Cuburi'nin milletvekili seçilmesi ve Irak’ta yeni yasama yılının başlamasından sonra yeri boşalınca, Kerkük Valisinin seçilmesi zorunlu hale geldi.

Üzerinden yaklaşık bir yıl kadar süre geçmesine rağmen valinin seçilmemesine, KDP ve İslami Yekgurtulu Kerkük İl Meclisi üyelerinin İl Meclisi toplantısına katılmaması neden oldu. Bunun üzerine YNK’li yetkililerden ve Kerkük İl Meclisi ile teşkilat üyelerinden Ahmed Askeri, bu kez katılmamaları durumunda da Kerkük Valisini seçeceklerini belirtti.

YNK, TÜRKMEN VE SÜNNİ GRUPLARLA GÖRÜŞTÜ

YNK, bir süre önce bu yönde hazırlıklar da yaptı. Bu hazırlıkların başında, Türkmen ve Sünni grup ile partilerle görüşmeler geliyor. YNK Kerkük İl Merkezi Başkan Yardımcısı Rawend Mela Mahmud, valinin seçilmesi ve Kerkük'te durumun normalleşmesi için görüşmeler yaptıklarını açıkladı. Mela Mahmud, “KDP, Politbüro kararıyla Kerkük İl Meclisi’nin toplanmasını kabul etmiyor. Arap ve Türkmenler de Kerkük’ün iyi yönetilmediği kanatinde ve durumun düzeltilmesini istiyorlar” ifadelerini kullandı.

KDP, kentteki makam dağılımının, bileşenlerin aldığı oy oranına göre yapılmasını istiyor. Ancak Arap ve Türmenler, Kerkük’teki koltukların Kürt, Arap ve Türkmenler arasında yüzde 32 esasına göre paylaşılmasından yana.

PARTİLER NE DİYOR?

Türkmeneli Partisi Sözcüsü Ali Müftü, “Necmeddin Kerim’in yaptığı hatanın yapılmaması şartımız var. Bir komisyonun kurularak koltukların yüzde 32 esasına göre dağıtılmasını istiyoruz” dedi.

Ulusal Hak Partisi Başkanı Hatım Tai de şöyle dedi: “Kerkük’te Mam Celal’in başkanlığında makamların paylaşımı için 12 Şubat 2017’de imzalanan anlaşmanın uygulanması lazım. Bunun için çalışıyoruz ama Kürt kardeşlerimiz yüzde 50 istiyor."

YNK’li yetkililer, önümüzdeki günlerde Kerkük Valisini seçmek için toplanacak olan Kerkük İl Meclisi’ne KDP ve İslami Yekgurtulu üyelerin katılmaması durumunda dahi Kerkük Valisini seçmek için bir kez daha Kerkük’teki Türkmen ve Sünni grup ile partilerin merkezlerini ziyaret etti. YNK kaynaklarından yapılan açıklamaya göre, dün gerçekleşen görüşmelerin olumlu geçtiği belirtiliyor. Siyasi yorumcular, valilik meselesinin kolay çözülmeyeceği görüşünde.

PAWEL TALABANİ DEVREDE

Zaman zaman siyaset sahnesinde görünüp zaman zaman kaybolan Mam Celal’ın büyük oğlu Pawel Talabani, Irak Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin yapılacağı 2 Ekim'de yeniden siyaset sahnesine çıktı. Talabani, Cumhurbaşkanlığı seçimi için Bağdat’a hareket etmeden önce, siyasi partilere, “YNK Mam Celal hastalanıp öldükten sonra ilk defa bu kadar güçlüdür. Yapılan bölgesel seçimlerden başarı ile çıktı. Bugün Bağdat’ta da biz kazanacağız. Siyasi partiler, YNK’nin peşlerinden gideceği hayallerine kapılmasın. Bundan sonra tüm partiler YNK’nin peşinden gidecek” gibi dikkat çekici açıklamalarda bulunmuştu.

Kerkük Valisinin seçilmesi için de dün yeniden sahneye çıkan Pawel Talabani, önümüzdeki günlerde yapılması planlanan Kerkük İl Meclisi toplantısını kast ederek, "En kısa zamanda Kerkük Valiliği makamını geri alacağız. Tüm Kürdistani taraflar birleşmeli. Tüm siyasi taraflar birlik ve tek ses olarak Kerkük’te hep birlikte hem kendimizi savunmalıyız hem de haklarımızı geri almalıyız" dedi.

Bağdat’ta kurulacak yeni hükûmet kabinesi ile ilgili de konuşan Talabani, “Kürtler birlik olursa her şeyi yapabilir” diye ekledi.

Açıklamalarında, KDP ile ilişkilerine de değinen Talabani, “Meseleleri kişisel olarak algılamıyoruz. Sayın Mesud Bey benim amcam gibidir. Sadece KDP ile değil, tüm siyasi partilerle ilişkilerimiz çok iyi. Kürtler birlikte her şeyi yapabilir. Birlikte olmazsak başkaları fırsat bilip bize zarar verebilir” diye konuştu.