Kerküklü siyasiler: Türk büyükelçinin yargılanmasını istiyoruz

Kerkük’ün siyasi tarafları, Türk Büyükelçi Fatih Yıldız’ın, Kerkük hakkında söylediği ve işgal hedefini yansıtan ‘Kerkük atalarımızın yurdudur’ sözlerine tepki gösterdiler.

Bayram namazını Kerkük’te kılan Bağdat Türk Büyük Elçisi Fatih Yıldız, Kerkük hakkında, ‘atalarımızın toprağı’ demişti. Bu sözlere karşı merkezi Irak yönetimi ve Bölgesel Kürt Yönetimi herhangi bir tepki vermediler. Buna karşı Kerkük siyasi tarafları merkezi ve yerel hükûmetin Kerkük işgalini arzulayan Yıldız’ın sözlerine sessizliği kınadılar.

Siyasi taraflar ANF’ye açıklama yaparak, Yıldız hakkında soruşturma başlatılması gerektiğini belirttiler.

'İŞGAL ANLAMINA GELİYOR’

Konu hakkında Halk Demokrasisi Cephesi Yürütme Kurulu Üyesi Zamo Kerkûkî, büyükelçinin açıklamalarının Kerkük’ü işgal etme niyetlerini dışa vurduğunu belirtti. Kerkûkî, Türkmen gücünün ziyaret edilmesinin de, Kerkük’te Kürtlerin etkisiz kılınması niyetini gösterdiğini söyledi.

Goran Hareketi Kerkük Temsilcisi Mihemed Golderi de, Yıldız’ın sözlerinin kaygı verici olduğunu, Türkiye’nin eski işgal dönemlerini yeniden canlandırmayı hedeflediğini ve Kerkük’ü kendi mülkleri gibi gördükleri düşüncesini yansıttığını belirtti.

'SESSİZLİK CESARET VERDİ'

Golderi, Yıldız'a bu sözleri söyleme cesaretini verenin siyasi partilerin sessizliği olduğunu kaydetti. Türk askerlerini Güney Kürdistan’dan çıkarma cesareti gösterilmiş olsaydı böyle bir söylemin kullanılamayacağını, bugün Kerkük hakkındaki bu söylemin yarın Musul ve Bağdat için de söylenebileceğini vurguladı.

‘YARGILANMASI GEREKİYOR’ 

YNK Kerkük Temsilci Mela Mehmûd de, Fatih Yıldız’ın sözlerinin anayasal ve hukuki suç teşkil ettiğini ve Yıldız'ın Irak tarafından yargılanması gerektiğini belirtti.

‘IRAK CİDDİ BİR TEPKİ GÖSTERMELİ’

Kerkük Tevgera Azadî Kürdistan Diplomasi Sorumlusu Hisên Kerküki ise Türk Büyükelçi Fatih Yıldız'ın Hewlêr’de diplomatik faaliyet değil ajanlık faaliyeti yürüttüğünü, Irak hükûmetinin Türk işgalciliğine karşı ciddi bir tutum sahibi olması gerektiğini söyledi.