Kolberlerin avukatından Ruhani'ye: Siz sorumlusunuz!

Rojhilat'ta katledilen kolberlerin avukatı Hüseyin Ahmediniyaz, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'ye mektup göndererek, "Ölümlerden siz sorumlusunuz" dedi.

Rojhilatê Kurdistan’da yaşanan ekonomik sıkıntılar, işsizlik, bölgeye yatırım yapılmamasıyla halk, geçimini sağlamak için kolberliği seçmek zorunda kalıyor. Her yıl onlarca kolber evlerine bir lokma ekmek götürmek için sınırlarda sırtladıkları yüklerle geçmek isterken, pasdarların mermilerine hedef olarak ölürken, onlarcası yaralanıyor. Bu yılın 9 ayında Umriye, Sine ve Meriwan sınırında sırtlarındaki yükleri ile geçmek isteyen 27 pasdarların mermilerine hedef olarak yaşamını yitirdi. Onlarca kolber de yaralandı.

SİYASAL, EKONOMİK ADALETSİZLİĞE DİKKAT ÇEKİLDİ

Kolberlerin avukatlığını üstlenen Hüseyin Ahmediniyaz, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ve İran Yüksek Güvenlik Konseyine bu trajedinin son bulması için bir açık mektup yazdı. Ahmediniyaz, mektubunda bölgese yaşanan siyasal, ekonomik ve toplumsal adaletsizliğe dikkat çekerek, bundan ötürü kolberlik yapmak zorunda kaldıkları için katledilen insanların ölümünden Ruhani ve İran Yüksek Güvenlik Konseyini sorumlu tuttu.

'SÖZLERİNİZİ TUTMADINIZ'

Ahmediniyaz, mektupta şunları kaydetti:

"Yapmanız gereken bu insanca yaşamaları için iş alanlarını yaratmaktır. Bunu yapmadığınız için insanlar ekmek kazanmak için sınırlara gidip, sırtlarına vurdukları yükle dönüyorlar. Dönüşte mermilerle karşılanarak vahşice katlediliyorlar.

Şimdiye kadar ekonomik ve toplumsal sorunlara ilişkin çok söz verdiniz. Bu sözlerin hiçbirini yerine getirmediğiniz gibi geçimini sağlamak isteyen, haklarını isteyen halka karşı silah kullanmama sözünü de tutmadınız. Denetiminizdeki askeri güçler yasa dışı bir şekilde halka karşı silah kullanarak insanları öldürüyorlar. Bu yasa dışı bir durumdur. Bundan da cumhurbaşkanı olarak siz sorumlusunuz. Yaşanan bu durum halk ile devlet arasındaki uçurumu daha da derinleştiriyor.

Bir an önce her gün öldürülen kolberlerin yaşadıkları trajedinin bitirilmesi, onları öldürülenlerin yargılanması, Kürdistan’da suç işleyenlerin yargılanması kararını verip uygulamaya koymanızı bekliyoruz.”