Korucular, Midyat'taki Êzidîleri dolandırmaya çalışıyor!

Korucular, mülteci kampının kapanmasının ardından Midyat'ta kalmak isteyen Êzidîleri dolandırmaya çalıştı. Êzidîlere destek olan HDP'lilere de saldırdı.

Türk İçişleri Bakanlığı’na bağlı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü bir süre önce Antep, Adıyaman ve Mardin’de bulunan 5 mülteci kampının boşaltılıp, mültecilerin Hatay, Kilis ve Urfa’daki kamplara taşınacağını duyurmuştu. Midyat’taki kampta ise taşıma işlemleri halen sürüyor.  

Êzidî ailelerinin de olduğu kampta kalan çok sayıda Suriyeli göçmen aile farklı kamplara taşındı. 

YÜKSEK FİYATTA EV KİRALAMAYA ÇALIŞTILAR

Diğer kamplara yerleşmek istemeyen Êzidîlerin birçoğu, ev kiralama yoluna giderek ilçede kalmaya karar verdi. Ancak aralarında korucuların da olduğu bazı kişilerin, Êzidîlerin yaşadığı mağduriyetten faydalanmaya ve Êzidîleri dolandırmaya çalıştığı öğrenildi. Korucuların, ev tutmak isteyen Êzidîlerden komisyon karşılığında ve çok yüksek fiyatlar talep ederek, kendilerince belirlenen evlere yerleştirmeye çalıştığı belirtildi.

HDP'YE BAŞVURDULAR

Êzidîler ise bunun farkına varınca, Halkların Demokratik Partisi (HDP) İlçe Örgütü tarafından oluşturulan Şengallilerle Dayanışma Komisyonu’na başvurdu. HDP’liler ve Êzidîler yaşanan sorunların giderilmesi amacıyla önceki gün bir araya geldi. Bu görüşmenin ardından, aralarında korucuların da bulunduğu bir grup HDP'lilere saldırdı.

HDP'LİLERE SALDIRI VE TEHDİT

Süryani olan HDP’li Fırat Küçükaslan saldırıda yaralandı. Vücudunun çeşitli yerlerinde morluklar oluşan Küçükaslan, saldırı sırasında ‘Bu olayı fazla karıştırmayın’ şeklinde tehdit edildiklerini kaydetti.

Küçükaslan, korucuların kendilerine şunları söylediğini aktardı: "Bize namus lazım olduğunda bu insanlardan zoraki namus da alırız, para lazım olduğunda zoraki para da alırız. Bu durumu sizler fazla kurcalamayın. Kurcalarsanız arkasından çok kötü şeyler doğar."

Saldırıya uğrayanlardan HDP Mardin İl Yöneticisi Hüseyin Alper de, Êzidîlerle dayanışmalarının bazılarının işine gelmediğini ifade ederek, saldırıyı gerçekleştirenlerin devlet görevlisi olmasına dikkat çekti.