Krize rağmen Hakkari’de ucuz meyve ve sebze

Ekonomik kriz nedeniyle sebze-meyve fiyatları el yakarken, Hakkari'de birçok kişi bağ ve bahçelerinde yetiştirdiği ürünleri çok ucuz fiyata satarak aile bütçesine katkı sağlıyor.

Çok verimli topraklara sahip olan Hakkari’de, her türlü meyve ve sebze yetişebiliyor. Doğu ve Güney Kürdistan’a komşu olan Hakkari'nin Şemzinan ve Çelê ilçelerinde kış ayları sıcak geçiyor. Hakkari bu özelliğinden dolayı zengin bir bitki örtüsüne sahip. Verimli toprakları nedeniyle yetiştirilen sebze ve meyvelerden yüksek verim alınabiliyor.

Hakkari halkı da ürünlerini kendileri yetiştiriyor. Hakkari merkez ve köylerde sonbahar ile birlikte vatandaş bağ ve bahçelerindeki meyve ve sebzeleri toplamaya başladı. Yetiştirilen ürünlerin bir kısmını kendileri için saklarken fazlasını ise satıyor. Sonbaharda toplanan sebzelerin bir kısmı tüketilirken bir kısmı ise konserve ve turşu yapılarak kış ayları için saklanıyor. Yüksek verim alınan ürünlerde hem yetiştirici hem de alıcı memnun.

ÜRÜNLER TAMAMEN DOĞAL VE ÇOK LEZZETLİ

Tamamen doğal yöntemlerle yetiştirilen ürünlere halk yoğun ilgi gösteriyor. Birçok kişi meyve ve sebzelerini almak için Hakkari’ye geliyor. Meyve ve sebzelerini Hakkari’den almak için şehir dışından gelen Mahmut Yeşilbaş, Hakkari’de meyve ve sebzelerin hem ucuz hem de doğal olduğunu söyledi.

Her yıl meyve ve sebze almak için Hakkari’ye geldiğini ifade eden Yeşilbaş, şöyle konuştu: "Burada yetişen ürünler tamamen doğal ve çok lezzetli. Dışarıdan gelen sebze ve meyvelerin fiyatı çok yüksek ve hormonlu. Hakkari’de yetiştirilen meyve ve sebzeler hem çok sağlıklı hem de çok ucuz. Bizde bu amaçla meyve ve sebzelerimizi kendi memleketimizden alıyoruz. Bu açıdan biz sağlıklı ve temiz ürünlere ulaşırken diğer yandan da halkımız kazanıyor."

'HEM BİZ KAZANIYORUZ HEM DE HALKIMIZ'

Hakkari merkez ve köylerinde bağ ve bahçelerinde ürün yetiştiren çiftçi ise, yoğun ilgiden oldukça memnun. Yetiştirdikleri ürünlerden çok yüksek verim aldıklarını dile getiren bir çiftçi, "Yetiştirdiğimiz ürünlerde kesinlikle hormon yoktur. Ürünlerimiz için kullandığımız gübreler tamamen hayvan gübresidir.

Fiyat bakımından da çok ucuz. Dışarıdan gelen meyvelerin ve sebzelerin fiyatları 5 ile 15 lira arasında değişirken, bizim ürünlerimiz ise 1 lira ile 3 lira arasında değişiyor. Burada hem biz kazanıyoruz hem de halkımız. Uygun fiyatlardan dolayı halkımız sağlıklı ve ucuz meyve ve sebze erişebiliyor" diye konuştu.