Kürdistan'da sahte seçmen sayısı artıyor

31 Mart’ta yapılacak yerel seçim öncesi Kürdistan illerinde sahte seçmen sayısı giderek artıyor. Hakkari ve Iğdır’dan sonra Erciş’te de sahte seçmen kayıtları ortaya çıktı.

Türkiye ve Kürdistan illerinde 31 Mart’ta yapılacak yerel seçim öncesi, sahte seçmen kayıtları damgasını vurdu. AKP’nin özel politikaları sonucu Kürdistan illerinde sahte seçmen sayısı giderek artıyor. Özellikle sınırda bulunan Şemdinli ve Çukurca’da asker ve polis sayısı seçmen sayısını geçerken devletin yeni politikası da tüm bölgede sahte seçmenlerle belediyeleri kazanmak.

Kürdistan illerinde asker ve polis sayısı ile birlikte sahte seçmenlerde de büyük bir artış söz konusu. 31 Mart’ta yapılacak seçimler öncesinde Iğdır'da 108 kişinin kalabileceği Polis Evi'nde 374 kişi, Hakkari'de bir dairede 1108 seçmen kaydı bulunurken, Erciş’te kullanılmayan boş bir binaya ise sahte seçmen kaydı yapıldığı ortaya çıktı. Erciş ilçesinde kapısı zincirle kilitli, boş bir askeri lojmanda 76 askeri personelin oy kullanacağı ortaya çıktı.

BOŞ BİNAYA 76 SEÇMEN KAYDI YAPILDI

Erciş ilçesi Adnan Menderes Mahallesi'nde 2011 yılında yaşanan deprem sonrası yapılan konutların bir kısmı polis ve askerler verilmişti. Asker ve polislere verilen bu konutlar 8 yıldır boş durumda. Bugüne kadar kimsenin yerleşmediği ve boş olan 4 katlı 16 dairenin bulunduğu binanın 1 Nolu daireye 76 sahte seçmen kaydı yapıldı. 8 yıldır boş olan ve kapıları zincirlenerek kilitlenen daireye 76 seçmen yerleştirilmesinin ortaya çıkması üzerine Halkların Demokratik Partisi (HDP) Erciş ilçe yönetimi tarafından Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) itirazda bulunuldu.

HDP, YSK’YA İTİRAZDA BULUNULDU

HDP tarafından yapılan itirazda, "Askıda bulunan seçmen kütüklerinde aşağıda belirtilen yanlışlıklar bulunmaktadır. 298 sayılı yasanın 122. Maddesi gereği itirazımızın kabulü ile listenin düzeltilmesini ve sonucun tarafımıza bildirilmesini dilerim" nedeniyle yapılan itirazda Adnan Menderes Mahallesi 1. Çıkmaz Sokak No.2 Daire1 No’lu adresin olduğu 4 katlı binanın 16 dairesinin tamamının boş olduğu" belirtildi.

İtirazı fotoğraflarla sunan HDP dilekçesinde, "Van ili Erciş ilçesi Adnan Menderes Mahallesi 1 Çıkmaz Sokak Kapı No:2 Daire: 1 adresinde yayınlanan listeleri kontrol ettiğimizde 76 seçmen bulunmaktadır. Adrese dayalı belirtilen adresin askeri lojman olarak görüldüğü ve 4 katlı apartmanda bulunan 16 dairede de yaşayan kimsenin olmadığı tespit edilmiştir. Buna rağmen yayınlanan listeye göre 31 Mart seçimlerinde 76 askeri personelin oy kullanacağı bilgisi listelerde yer almaktadır. Askıda bulunan seçmen kütüklerinde yukarıda belirtilen yanlışlıkların 298. sayılı yasanın 122. Maddesi gereği itirazımızın kabulü ile listenin düzeltilmesi ve sonucun tarafımıza bildirilmesini dileriz" denildi.

‘SAHTE SEÇMENLERLE SEÇİMİ KAZANAMAZLAR’

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) 2014 yılında büyük bir oy oranı ile Erciş Belediyesi’ni kazanmıştı. Erciş’te tabela partisine doğru giden AKP, sahte seçmenlerle seçimi kazanmayı hedefliyor. AKP’nin Erciş’te gittikçe erimeye doğru gittiğini dile getiren Ercişli yurttaşlar, sahte seçmenlerle seçimi kazanamayacaklarını belirtti. AKP tarafından kendi iradelerinin gasp edildiğini dile getiren Ercişliler, 31 Mart’ta Erciş halkının kendi iradesine sahip çıkacağını ve kayyumları, eli boş bir şekilde Ankara’ya göndereceklerini söyledi.