Kürt partileri ilk defa Kerkük için bir araya geldi

Irak ordusu ve Haşdi Şabi’nin Kerkük ve tartışmalı bölgeleri 17 Ekim’de ele geçirmesinin ardından Güney Kürdistan’daki partiler ilk defa bir araya gelerek, bu bölgelerin durumunu görüştü.

Tüm partilerden temsilcilerin katıldığı toplantı Kerkük’ün Karahincir ilçesinde yapıldı. Toplantının ardından partiler adına yedi maddelik ortak bir açıklama yapıldı.

Kerkük’teki askeri vesayetin sonlandırılmasını isteyen Kürt partileri, Araplaştırma politikasının durdurulmasını talep etti.

Yedi maddeden oluşan açıklama şöyle:

1.İran’ın Rojhılat partilerine yönelik gerçekleştirdiği saldırıyı protesto ettiğimizi belirterek, Rojhılatlı partilere başsağlığı diliyoruz.

2.Kürt partilerinin toplantılara devam etmesi ve temsilcilerinin toplantı gerçekleştirmesi kararlaştırıldı.

3.Irak hükümeti kurma sürecinde Kürdistan partilerinin birlik ve beraberliğini destekliyor ve Kürt partileri arasındaki güvenin yeniden tesis edilmesini istiyoruz.

4. Kürt partilerinin Kerkük yerel seçimlerine tek liste ile katılması için hazırlık ve müzakerelerin başlaması gerekir.

5.Irak hükümetinden Kerkük’teki askeri vesayetin sonlandırılmasını ve Araplaştırma politikalarının sonlandırılmasını istiyoruz. Şu anda yapılan demografik değişiklik Irak Anayasası’nın ihlali anlamına geliyor.

6. Kürt partileri Kerkük İl Meclisi’nin aktifleştirilmesi için birlikte çalışma konusunda ortak görüşe sahiptir.

7.Toplantımız Kürt partilerinin Kerkük’te bileşenlerin barış içinde yaşamasına olan inancını gösteriyor. Bununla birlikte baş bileşen olarak Kerküklü Kürdistanlılar, güvenlik ve sivil yönetim alanında göz ardı edilemez.

Kürt partilerinin düzenlediği toplantıya Ankara destekli bir oluşum olan İTC’nin tepki gösterdiği bildirildi. İTC Başkanı Erşad Salihi, bu Çarşamba günü bir basın toplantısı ile Kürt partilerin tutumuna cevap vereceği öğrenildi.