Kürt siyasetçi Mahmut Kaya tahliye edildi

2018 yılı Haziran ayında Düsseldorf’ta tutuklanan Kürt siyasetçi Mahmut Kaya, şartlı tahliye ile serbest bırakıldı.

2018 yılı Haziran ayında Almanya’nın Düsseldorf kentinde tutuklanan Bingöl nüfusuna kayıtlı Kürt siyasetçi Mahmut Kaya, şartlı tahliye edildi.

Hamburg Ağır Ceza Mahkemesi’nde sabah saat 10.00’da görülen duruşmada Kaya, dört sayfalık bir savunma yaptı.

Köylerinin Şêx Said kıyamında yıkıldığını ve onlarca masum insanın katledildiğini söyleyen Kaya şöyle konuştu:

"Yakılan yakıldı, ölenler öldü. Geriye kalanlar ise sürgüne tabi tutuldu. Faşist devlet bize karşı her zaman düşmanlık hukukunu hayata geçirdi. Nitekim 12 Eylül askeri darbesinde de tarih tekerrür etti. Binlerce insan tutuklanarak işkence tezgahlarından geçirildi. Kürdistan Özgürlük Mücadelesinin ivme kazanmasıyla beraberde devlet başta Vedat Aydın olmak özere 20.000’e yakın faili meçhul cinayet işledi. Beni de aynı akıbete uğratmak istediler.

Evde olmadığım bir zamanda maskeli ve sivil polisler evimizi basarak emniyette kısa bir ifade vermem gerektiğini söylemişler. Amaçları beni gözaltına alıp katletmekti. Burada daha fazla yaşamayacağımı anlayınca önce İstanbul’a daha sonra da Almanya’ya geldim. Kürtlerin Türk devletine karşı verdiği mücadele meşru bir mücadeledir. Ben de bu halkın mazlum bir evladı olarak legal bir mücadele verdim. Türk devleti hukuku ve insan haklarını hiçe sayarak Kürtlerin mücadelesini bitirmek istiyor. Söz konusu Kürt halkı oldu mu ne yasalar işliyor ne de insan hakları. Almanya’da burada Kürtlerin yasal kurumların kapısına kilit vurarak bu zulme ortak oluyor adeta.

Kürt halkının bir evladı olarak her zaman halkımın haklı mücadelesi içerisinde yer aldım. Bundan sonra da aynısını yapacağım."

Savcılık ise Kaya’nın savunması adından, Kaya’nın PKK içerisinde sorumlu düzeyde yer aldığını, yürüyüş ve etkinliklere katıldığını, para topladığını ve tüm bunların Alman yasasına göre suç olduğunu söyledi.

Ara ardından mahkeme heyeti Kaya için 17 ay ceza verdi. Kaya’nın tutuklu kaldığı süreç de göz önünde bulundurularak, 3 yıllık denetimli serbestlik şartı ile tahliyesine karar verdi.

Saat 14.45’te serbest bırakılan Kaya’yı avukatı Alexsander Kinzler ve bir grup Kürdistanlı kapıda karşıladı.