Mardin’de bir tutsak fedai eylemde bulundu

Mardin E Tipi Kapalı Cezaevinde siyasi tutsak Medya Çınar’ın, tecride karşı fedai bir eylemle yaşamına son verdiği bildirildi.

Alınan bilgilere göre siyasi tutsak Medya Çınar, sabah saatlerinde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecride karşı fedai eylemde bulundu. Çınar’ın hayatını kaybettiği bildirildi.

Siyasi tutsak Çınar, Nusaybin davası tutuklusuydu. Van Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi'nde tutulan Çınar, eyleminden önce duruşması için Mardin’e getirilmişti.

Siyasi tutsak Çınar, 31 Mayıs 2016’da 42 kişiyle birlikte tutuklanmıştı. Nusaybin Davasının duruşmalarında, maruz kaldığı işkenceyi her defasında dile getiren Çınar, Kürtçe yaptığı savunmada geçmiş dönemde yaşanan baskılar ve katliamları hatırlatmıştı.

Çınar, duruşmalarda ayrıca Öcalan üzerindeki tecrit uygulamalarını protesto ettiğini belirterek, SEGBİS yoluyla savunma yapmayı reddetmişti.

Çınar'ın cenazesini almak için HDP milletvekilleri Pero Dündar ve Tuma Çelik'in de aralarında olduğu bir heyet, Mardin Devlet Hastanesi Adlı Tıp Morguna gitti. Heyetin bekleyişi sürüyor.

Açlık grevlerinin başından bu yana beş kişi, tecride karşı direnişte hayatını kaybetti.

Zülküf Gezen 17 Mart'ta Tekirdağ 2 Nolu F Tipi Cezaevi'nde, Ayten Beçet 23 Mart'ta Gebze Kadın Kapalı Cezaevi'nde, Zehra Sağlam, 24 Mart'ta Oltu T Tipi Kapalı Cezaevinde fedai eylemde bulundu. Her üçünün cenazesi de devlet tarafından kaçırılarak, sadece aile bireylerinin katılımıyla toprağa verilmişti.

Almanya’nın Krefeld kentinde 20 Şubat tarihinde mahkeme önünde bedenini ateşe veren Uğur Şakar, tedavi gördüğü hastanede 22 Mart’ta yaşamını yitirmişti.