Maxmur halkının kesintisiz direnişi Irak’ı müzakereye yöneltti

Maxmur halkının 3 gündür sürdürdüğü direniş, müzakere kapısını araladı. Nihai sonucun yarın belli olacağını belirten Eşbaşkan Filiz Budak, “Devletler tank, top sahibi olabilirler ancak onları durduracak olan halkın iradesidir, örgütlülüğüdür” dedi.

Yediden yetmişe Maxmur halkının Irak ordusunun ablukasına karşı 3 günden beri geliştirdiği direniş, Irak hükümetini müzakereye mecbur bıraktı. Akşam saatlerinde Maxmurlulardan oluşan bir heyet, Irak yetkilileriyle yaptıkları görüşme sonucunu halkla paylaştı.  

Sonucu duyuran Maxmur Demokratik Halk Meclisi Eşbaşkanı Filiz Budak, şunları söyledi:

“Değerli direnişçi halkımız. Kürt halkının adı direniştir ve bunun içerisinde Maxmur halkı da yer alıyor.

Yoldaşlar, üç gündür burada direniyoruz. Görüşmelerimiz oluyor, tabii ki her şeyin sonuçlandığını söyleyemiyoruz. Geceleyin halkımızın Maxmur ilçesine akışı, hükümeti diyalog masasına getirdi.

İlk gün asla diyalog yapmayız diye açıklamışlardı, 'şartlarınızı ifade edin ve gidin' demişlerdi. Halkın ve toplumun üç günlük direnişi masaya oturmalarını sağladı. Amaçladıklarına ulaşmak istediler ancak yapamadılar; gelip masaya oturdular. Sonuçta, hendek kazmayı durdurdular. Biz taleplerimizi onlara ilettik; kule dikilmesini, tel örgüleri, hendekleri asla kabul etmiyoruz. Bazı taleplerimiz kabul edildi. Şimdi hendek kazılması kararı gündemdedir. Bu nedenle şimdilik durdurdular, diğer taleplerimiz için yarın Bağdat’a iletecekler. Biz bir görüşme daha yapacağız. Sonuç, yarın belli olacak.

Şunu çok iyi biliyoruz ki, hükümeti bu aşamaya getiren halkın gücüydü. Sanmayın ki hükümetin ve devletin gücün halkınkinden daha güçlüdür. Tank, top sahibi olabilirler ancak onu durduracak olan halkın iradesidir, halkın örgütlülüğüdür.

Nöbetimiz devam edecek. Onlar da hendeklerde bekleyecekler. Yarına kadar son görüşme yapılacak. İnanıyoruz ki onları yarın da durduracağız. Bu nedenle diyoruz ki; yaşasın örgütlü halkımız, yaşasın Rêber Apo düşünce ve felsefesiyle kendisini yeniden yaratan halkımız!”

Sonucu duyan Maxmurlular sevinç gösterilerinde bulundu.