Mayıs'ta gazeteciler neler yaşadı?

Özgür Gazeteciler İnisiyatifi, Mayıs raporunu açıkladı. Rapora göre Mayıs'ta 6 gazeteci gözaltına alındı, 2 gazeteci tutuklandı.

Özgür Gazeteciler İnisiyatifi (ÖGİ), Mayıs ayında gazetecilere dönük hak ihlallerinin raporunu bugün açıkladı.
Yazılı açıklama yapan ÖGİ, AKP'ye biat etmeyen gazetecilere yönelik gözaltı, tutuklama, saldırı ve tehditlerin sürdüğüne dikkat çekti. 

'SERBEST BIRAKILMALILAR; DAVALAR KAPATILMALI'

"Yargı reformu adı altında dile getirilen 'basın ve ifade özgürlüğü' meselesi, afaki söylemlerin dışına çıkıp, yapısal reformlarla ve yasal düzenlemelerle güvence altına alınmalı" denilen açıklamada, "Bunun başlangıcı ise hâlâ tutuklu olan 157 meslektaşımızın serbest bırakılması ve tüm gazeteciler hakkında açılan davaların kapatılmasıyla olur" diye kaydetti.
Açıklamada, şu ifadelere de yer verildi:
"İşe başlanacaksa Azadiya Welat imtiyaz sahibi, 4 ayrı yazı işleri müdürü, editör, yazar, dağıtımcılar, şoför, aşçı ve kapı görevlisi dahil tüm çalışanlarına yönelik açılan soruşturma durdurulmalı. Bu kapsamda gazeteci Bişar Turgut, Mehmet Çetin Altun, Metin Gül, Ferit Köylüoğlu, İsmail Çoban, Yıldırım Temel, Zeynel Abidin Bulut, Zafer Tüzün, Rojhat Bilmez hakkında yürütülen soruşturmaya son verilmeli.  
Yine 1 Mayıs'an 25 Mayıs'a kadar Diyarbakır Koşuyolu Parkı, Gebze Cezaevi ve Bakırköy Cezaevi önündeki oturma eylemlerini takip eden gazetecilere yönelik polis şiddetini ve keyfi gözaltıları bir kez daha kınıyoruz."

RAPORDAN

ÖGİ'nin raporunda yer alan bilgiler şöyle:
"6 gazeteci gözaltına alındı,
9 gazeteci hakkında soruşturma açıldı,
44 gazeteci yargılandı,
10 gazeteci ceza aldı,
2 gazeteci tutuklandı,
40 kez gazeteciler haber takibinde engellendi; foto ve görüntülerine el konuldu,
5 gazeteci saldırıya uğradı."