Newroz'da direniş ruhu ve iradesi ortaya konulmalı

Kürt gençleri her mahalleyi ve sokağı serhildanlar biçimindeki Newroz alanı haline getirebilir. Kürt halkı bu yıl mahallelerde ve sokaklarda Newrozları 1990’lı yılların direniş ruhuyla karşılamalıdır.

Kürtler ve Ortadoğu halkları Newroz’u kutlamaya hazırlanıyor. Newroz’u kutlama düzeyi Kürtlerin ulusal olarak varlığının kanıtı olmaktadır. Çünkü Kürtler Newroz değerleri yok edilemediği için varlığını bugünlere taşımışlardır. Her Newroz’u daha güçlü kutlayarak hem Newroz’u hem de kendilerini güçlendirmişlerdir. Kürdistan'daki büyük serhildanlar Newrozlarda gerçekleştiği için ulusal, siyasal, sosyal, demokratik ve kültürel devrimler Newroz değerlerini taşımışlardır. Newroz değerleri de bu devrimlerle derinleşmiş ve kapsamlılaşmıştır. Bu nedenle Kürt Halk Önderi Kürt halkına “Newroz Halkı” tanımını yapmıştır. 

Newroz, Kürtlerin var olma günü olduğu için tüm Newrozlarda Kürtlere ait tüm değerler yüksek düzeyde canlanır. Kürtler kendilerini yeniden tanıma, sorumluluklarını anlama ve görevlerini yerine getirme duygularını en yüksek düzeyde yaşarlar. Newroz değerlerine var olan birlik, ittifak, dayanışma ve mücadele ruhu baharda doğanın canlanışı gibi canlanır. Bu nedenle her Newroz’da Kürtler büyük topluluklar halinde meydanlara çıkarlar ve mücadele güçlerini ortaya koyarlar. Newroz’un böyle bir gücü ve etkisi vardır. 

Newroz’a karakterini kazandıran, 2630 yıllık tarihidir. Newrozlarda büyük bedeller ödenerek Kürtler var olduklarını ortaya koymuşlardır. Bu nedenle Newroz kültünde var olan değerler köklüdür. Toplumun kültürünün, duygularının derinliklerinde yer etmiştir. Bu değerleri baskılarla, zorla yok etmek mümkün değildir. Çünkü bu değerler halkın varlığına kazınmıştır. Bu nedenle o halkı ortadan kaldırmadan o değerlerin kökü kazınamaz. İşte böyle köklü bir tarihe dayanan Newroz 1970’li yıllardan itibaren yeniden büyük bir canlanma yaşamıştır. Küllenmiş tüm değerler yeniden kor olarak tarih sahnesine çıkmıştır. Çünkü bu yıllarda Kürtleri soykırıma uğratmak isteyen sömürgeciliğe karşı büyük bir mücadele dönemi başlamıştır. Bu mücadele hem Newroz değerlerinden güç almış, hem de Newroz değerlerini yeni değerlerle bezemiş ve güçlendirmiştir. 

1990’lı yıllar ise Newrozların serhildan haline gelerek ulusal devrim, demokratik devrim, sosyal devrim, siyasal ve kültürel devrimin gerçekleştiği yıllar olmuştur. Bu devrimler büyük bedeller ödenerek gerçekleştiği için toplum bu değerlerle büyük güç kazanmıştır. Böylece Newroz Kürt halkı açısından daha değerli ve anlamlı hale gelmiştir. Kürt halkı büyük bir direnç kazanmıştır. 

Şu bir gerçektir ki, Newroz ruhu öldürülmeden, Newroz değerleri yok edilmeden Kürtleri artık köle yapmak ve soykırıma uğratmak kolay değildir. Newroz öyle değerlerle bezenmiştir ki, bu değerler baskılar ne olursa olsun Kürt halkını ve Ortadoğu halklarını özgür ve demokratik yaşama kavuşturacaktır. 

Bu Newroz’a da, Newroz’da var olan güçlü değerlerle girilmektedir. Bugünler Newroz değerlerine daha fazla ihtiyaç duyulan günlerdir. Şu anda AKP-MHP faşizmi Kürtler üzerinde bir soykırım politikası yürütmektedir. Bunun için de şimdiye kadar görülmedik bir zulüm düzeni kurulmuştur. Bu açıdan Newroz değerlerine dayanarak mücadeleyi yükseltmenin tarihsel sorumluluk olduğu bir Newroz’u gerçekleştirmek önemli hale gelmiştir. 

1990’lı yıllarda Kürt halkı kadın, çocuk, yaşlı binlerce, on binlerce, yüz binlerce olarak tankların ve silahların üzerine yürümüştür. Soykırımcı sistem ve 12 Eylül faşizminin kurduğu düzen böylece yerle bir edilmiştir. Bugün de bu nitelikteki mücadele Newrozlarını gerçekleştirme zamanıdır. AKP-MHP faşizminin zulüm düzeni ancak böyle kırılır, böyle aşılır. Newrozların tarihi, zulüm düzeninin nasıl kırılacağını bizlere göstermektedir. Kürtler kendilerini var eden Newrozların tarihini öğrenirse zulüm düzeninin nasıl yıkılacağını da bilir. Newroz değerlerinin yarattığı Newroz halkı olan Kürtlerin önünde hiçbir zulüm düzeni duramaz. 

Bu Newroz’a Efrîn’de gösterilen Çağın Direnişiyle girilmektedir. Bu nedenle 2018 Newroz’u aynı zamanda Efrîn Direnişini destekleme, Efrîn Direnişiyle dayanışma ve bu direnişi zafere götürme Newroz’u olacaktır. Bu Newroz’un diğer bir boyutu da Bakurê Kurdîstan ve Türkiye'deki AKP-MHP faşizmine karşı bir başkaldırı Newroz’u olmasıdır. Bu Newroz geçen yıllardaki Newrozlar gibi kutlanamaz. Belki bazı yerlerde on binlerin, yüz binlerin katıldığı Newrozlar olarak kutlanabilir. Ancak sadece şenlikler biçiminde kutlamak bu dönemin siyasal durumunu karşılamaz. Newroz, baskıya ve zulme başkaldırıysa, o zaman bu yılki Newrozlar eskisi gibi olamaz. Bu yılki Newroz AKP-MHP faşizmine karşı ayağa kalkma ve direnme Newroz’u olmak zorundadır. Newroz’un ruhu ve değerlerine uygun kutlama ancak böyle olur. Efrîn’le dayanışma da ancak böyle olur. Çünkü Efrîn’e saldırı AKP-MHP faşizmi tarafından yürütülmektedir. 

Özellikle Bakurê Kurdîstan’da bu yıl Newroz’u direnişle karşılamak gerekmektedir. Her mahalle, her sokak direniş ve serhildan niteliğindeki Newroz kutlamalarına sahne olursa Newroz kutlanmış olur. Yoksa kutlanmış olmaz. Çünkü Newroz aynı zamanda zulme karşı mücadele günüdür. Zulüm varsa Newrozlar da direniş ve mücadele günü olmak zorundadır. 

Kürt gençleri her mahalleyi ve sokağı serhildanlar biçimindeki Newroz alanı haline getirebilir. Kürt halkı bu yıl mahallelerde ve sokaklarda Newrozları 1990’lı yılların direniş ruhuyla karşılamalıdır. Bu yıl Bakurê Kurdîstan ve Türkiye metropollerinde Newroz’u sadece on binlerin, yüz binlerin toplandığı şenliklerle kutlamak oportünizm olur; bir görevi yapmış olmak için yapmak olur. Kuşkusuz on binlerin, yüz binlerin toplandığı kutlamalar da gereklidir ve anlamlıdır. Halkın tutumunu ortaya koymak açısından bunlar da önemlidir. Ancak şu anda ağır bir zulüm ve baskı var. Newroz da direniş ruhudur; direniş değerlerinin var olduğu bir gündür. O zaman AKP-MHP faşizmine karşı Newroz’un temel karakteri olan direniş ruhu ve iradesinin ortaya konulması gerekir. Bu da sokakları, mahalleleri tank, top, panzer, silah demeden serhildan alanları haline getirmekle olur. Her sokakta yüzlerce, her mahallede binlerce insan bir araya gelip soykırımcı AKP-MHP faşizmine karşı serhildana kalkabilir. 2018 Newrozu’nun karakteri böyle olmak zorundadır. Çünkü Kürt’ün varlığına kastetmek isteyen soykırımcı faşizm her yerde Kürtlere saldırmaktadır. 

Kaynak: Yeni Özgür Politika