‘Newroz toplumsal birliğin simgesidir’

Newroz’un diriliş ve direnişi simgelediğini ifade eden Havva Kıran ile Dilan Güvenç, tüm Kürt halkının Newroz alanlarından 31 Mart seçimlerinin cevabını vereceğini belirtti.

NEWROZ 2024

‘Rabe dema azadî û serkeftinê ye” şiarıyla onlarca yerde kutlanması planlanan 2024 Newroz’u, 21 Mart’ta yalnızca Amed’de kutlanacak. Birçok yerde Newroz kutlamalarının startı verilirken, şimdiden Newroz coşkusu Kürt halkını sarmış durumda.

KÜRT HALKININ DİRİLİŞİDİR

Barış Annesi Havva Kıran, Newroz’un halkların özgürlüğü olduğunu söyleyerek, “Her yıl olduğu gibi bu yıl da Newroz’u büyük bir coşkuyla kutlayacağız. Newroz Kürt halkının dirilişidir. Newroz Kürt halkının tarihidir. Biz barış anneleri olarak tüm Kürt halkının Newroz’unu kutluyoruz. Newroz barıştır, Newroz direniştir. Newroz Kürt halkının 50 yıllık mücadelesinin simgesidir. Newroz barışın, özgürlüğün vesilesi olsun. Newroz İmralı kapılarının açılmasına vesile olsun. Newroz dört parça Kurdistan’a kutlu olsun. Buradan çağrımızdır, 7’den 70’e her Kürt Newroz’a gelsin ve Kürt halkının birliğini göstersin. Newroz alanlarını dolduralım ve Newroz alanlarından cezaevleri direnişlerini selamlayalım. Buradan bir kez daha tüm Kürt halkının Newroz’unu kutluyorum” dedi.

NEWROZ DİRENİŞTİR

TJA Aktivisti Dilan Güvenç ise, Newroz’un yeniden dirilişin simgesi olduğunu belirterek, “Bu diriliş yaşam ve özgürlük bayrağıdır. Zalimlere, diktatörlere karşı mücadele bayrağıdır. Newroz, adaletsizliğin, zulmün, baskının, faşizmin olduğu yerde direnişin olduğunun simgesidir. Direniş ve mücadele varsa Newroz ruhu da her zaman olacaktır. Newroz direniştir. Her yıl olduğu gibi bu yıl da Newroz’u baskı altında karşılıyoruz. Sayın Abdullah Öcalan’a yönelik tecrit, Kurdistan’da yürütülen özel savaş politikaları, şiddet, soykırım operasyonları, yok sayma politikaları, kadın katliamları, dil ve kültür asimilasyonu ile birçok baskı mekanizmasının gölgesinde Newroz’a gidiyoruz. Tüm bunların yanında kadın mücadelesinin ‘Jin, Jiyan, Azadî’ felsefesiyle yükseldiği, tecride karşı her alanda Kürt halkının ve dostlarının eylemde olduğu, büyük bir seçim coşkusunun hakim olduğu, halkın her alanda iradesine sahip çıktığı ve her alanda baskıya karşı mücadelenin yükseldiği bir atmosferde gidiyoruz” diye belirtti.

31 MART’IN CEVABI NEWROZ ALANLARINDAN VERİLECEK

Güvenç, tüm bunların ışığında Newroz’un bu yıl da yeniliği, zaferi, kazanımları, baharı simgelediğini ifade ederek, şunları ekledi; “Bu yıl 8 Mart’ın büyük coşkusuyla Newroz’a, Newroz’un büyük direniş coşkusuyla da 31 Mart seçimlerine gideceğiz. 31 Mart’ın cevabını Kürt halkı Newroz alanlarından verecektir. Newroz ruhu kadınların ve Kürt halkının özgürlüğünü simgelemektir. Newroz barış ve umuttur. Newroz toplumsal birliğin simgesidir. Newroz’da tüm bu mesajlarla baskıya karşı sesimizi yükselteceğiz. Tüm halkımızın diriliş bayramı kutlu olsun. Barışa, tecridin sonlanmasına, halkımızın birliğine ve özgürlüğüne vesile olsun.”