GÖRÜNTÜLÜ

Nusaybin’de Rahşan Demirel anıldı, Newroz ateşi yakıldı

Mardin'deki Newroz kutlamalarının startı bugün Nusaybin'de verildi. Newroz şehitleri için yapılan anmanın ardından Kışla Mahallesine geçen halk Newroz ateşi yaktı.

NUSAYBİN NEWROZU

Newroz ateşinin yakılmasından önce öğlen saatlerinde DEM Parti Mardin Milletvekili Kamuran Tanhan, Nusaybin Belediye Eş Başkanları Semire Nergiz ve Ferhat Kut ile Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkan adayları Ahmet Türk ve Devrim Demir, Nusaybin Belediyesi Eş Başkan adayları Gülbin Şahin Dağhan ve Selahattin Ay, Nusaybin Belediye Meclis Üyeleri,MEBYADER, DEM Parti Nusaybin ilçe yöneticileri ve Barış Anneleri'nin katılımı ile  Newroz şehidi Rewşan Demirel'in mezarı ziyaret edildi.

Saygı duruşu sonrasında barış annesi Perihan Atuğ ve Nusaybin ilçe yöneticisi Mehmet Emin Alkan, şehit Rewşan Demirel'in kabri başında birer konuşma yaptı. Alkan konuşmasında Nusaybin için Newroz’un ve Şehit Rewşen Demirel’in büyük bir anlam ifade ettiğini belirterek Newroz şehitlerini andı. Daha sonra söz alan Barış Annesi Perihan Atuğ ise “Bugünü bizim Newrozumuz yapana kadar çok şehit verdik bu yolda. Eskiden gizli yakılan Newroz ateşleri bugün şehitler sayesinde bu kadar büyüdü. Kürt halkının, bütün halkların Newrozu haline geldi.Tüm halkların Newrozunu kutluyorum. Önder Apo’nun, zindandakilerin, emekçilerin Newrozu kutlu olsun. Kürtler için adalet kapısının açılacağına inanıyorum. Başkan için, zindandaki tutsaklar için, herkes için adaletin sağlanacağına, bu Newrozun barış, kardeşlik ve adalet Newrozu olacağına inanıyorum. Zulüm gören, haksızlığa uğrayan herkes el ele vererek, sorumluluk alarak bu ülkeye barış ve adaleti getirmeliyiz” dedi.

NEWROZ SERHİLDAN, DİRENİŞ GÜNÜDÜR

Konuşmalardan sonra Newroz şehidi Rewşen Demirel’in mezarına karanfiller bırakıldı.

Burada yapılan anmanın ardından temsilciler ve halk Şehitler Köprüsü'ne yürüdü ve buradda da 1992 Newroz kutlamalarında yaşamını yitirenler için saygı duruşunda bulundu.

Daha sonra bir konuşma yapan MEBYADER Nusaybin temsilcisi Şehmus Yiğit, 1992 yılında Newrozu kutlamak isteyenlere yönelik Türk devletinin gerçekleştirdiği ve 21 kişinin şehit edildiği katliama yönelik şunları söyledi: “Halk bu köprüde toplanıyor ve Newrozu kutlamak istiyor. Ancak devlet güçleri panzerlerle saldırdı. Panzerlerle ezerek şehit ettiler. Tek istedikleri Newrozu kutlamaktı. Newroz Kürtler için Serhildan, direniş günüdür ve önemi büyüktür. Bu vesileyle tüm Newroz bayramı şehitlerini, özgürlük ve demokrasi şehitlerini anıyoruz.”

Şehitler Köprüsü’ne karanfiller bırakan halk Kışla Mahallesi'ne geçerek burada Newroz ateşi yaktı, halay çekti.