OHAL komisyonu mu, iddia makamı mı?

Van’da işinden ihraç edildiği için OHAL komisyonuna başvuranların talepleri, komisyon tarafından 'istihbari veriler'e dayandırılarak reddediliyor.

Van’da Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile işinden ihraç edilen yüzlerce kamu emekçisinin OHAL Komisyonuna yaptığı başvurular sonuçlanmaya başladı. Van’da şu ana kadar 300 başvuruyu değerlendiren OHAL Komisyonu bütün işe iade taleplerini reddetti. Komisyon raporlarında kamu emekçileri hakkında adeta bir iddianame hazırlıyor ve bu kişilerin yasal bir kuruluş olan Kurdi –Der’e giderek Kürtçe öğrenmelerini bile suç kapsamında değerlendiriyor.

Başvuru sonuçlarında dikkat çeken noktalardan biride sürekli olarak ‘Temin edilen istihbarı verilere göre’ cümlesi kullanılıyor. Hukukçulara göre istihbarı bilgilerin delillendirilmesi gerekirken, OHAL Komisyonu, savcı iddianamesi ya da polis fezlekesi hazırlıyor. Komisyon tarafından gönderilen cevap yazısında emekçiler ‘Örgüt üyesi’ olarak tanımlanıyor.

HUKUKÇU ÇİFTÇİLER: İSTİHBARİ BİLGİLER KİŞİ ALEYHİNE KULLANILAMAZ

Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan hukukçu Erhan Çiftçiler, istihbari bilgilerin Polis Vazife Salahiyetleri Kanununa göre delillendirilmesi gerektiğini söyledi. Delillendirilmeyen hiçbir istihbari bilgiye göre kovuşturma ve soruşturma açılamayacağını kaydeden Çiftçiler, "Bu tür bilgilere hukukta itibar edilmez ve mahkemelerde delil olarak kullanılamaz. İstihbarat bilgi notlarının altında ‘istihbari bilgi niteliğinde olan değerlendirmeler kişi aleyhine kullanılamaz’ diye kendileri bunu not etmişlerdir.

İstihbari bilgileri savcılıkları veya emniyete bildirilir bu bilgi delillerle teyit edilir ve yargı makamına sunuluyor. Ancak burada böyle bir durum göremiyoruz. Kişinin başvurusunun reddedilmesi için adeta bir iddianame hazırlanmış. Bu şekilde verilen kararlar muhakkak uluslararası hukuktan dönecektir. İnsanlar sadece düşünceleri nedeniyle işinden atılıyor" diye konuştu.

EMEKÇİLER KRİMİNALİZE EDİLMEYE ÇALIŞILIYOR

Van’da yapılan başvurulara verilen bazı yanıtlar şöyle:

* Dernekler Dairesi Başkanlığı’ndan temin edilen verilere göre başvurucunun PKK/KCK aidiyeti, iltisakı veya irtibatı olduğu gerekçesiyle kapatılan Kürt Dili Araştırma ve Geliştirme Derneği Van Şubesi’ne üye olduğu…

* Valilik Komisyonunda PKK KCK örgütüne üyeliği, mensubiyeti yahut bunlarla irtibatı olduğu yönünde değerlendirmenin olduğu…

* UYAP’tan temin edilen bilgilere göre, başvurucunun Van Asliye Ceza Mahkemesi’nin dosyasında PKK örgütünün stratejisi doğrultusunda örgüte ait yayın organları tarafından eylem çağrıları sonrası izinsiz gösteri ve toplantıya katıldığı yönünde tespitlerin olduğu…

Hızını alamayan komisyon üyeleri, savcı edasıyla değerlendirme yaparak PKK’nin ideoloji ve stratejisini de yazarak emekçileri tamamen kriminalize etmeye çalışıyor.