Panos'taki Newroz'da İmralı tecridine öfke

Panos’ta Newroz ateşini yakan halk, İmralı tecridine öfkesini gösterirken, Newroz ateşiyle sandıklara akılacağı mesajını verdi.

Agirî'nin Panos ilçesinde Newroz etkinliği gerçekleştirildi. HDP'li Panos Belediyesi otobüsleri ile Panos ilçe otogarının bulunduğu alana taşınan halk, büyük bir coşku ile Newroz'u karşıladı. Newroz programı öncesi alanda görüntü çeken polislere tepki gösteren gençler ile polisler arasında arbede yaşandı. Arbedede gençler, "Bê Serok jiyan nabe", "Bijî serok Apo" ve "Biji berxwedana zindana" sloganları ile tepki gösterdi. HDP milletvekilleri Muazzez Orhan ve Abdullah Koç’un araya girmesiyle arbede sona erdi. Newroz programı, HDP Panos ilçe eşbaşkanlarının konuşmaları ile başladı.  Alanda sık sık "Jin jiyan azadi" sloganları atıldı.

'HESAP SORACAĞIMIZ GÜN YAKIN'

HDP Milletvekili Muazzez Orhan, Newroz'un "Yeniden doğuşun bayramı, zulme karşı direnişin, Dehaklar'a karşı başkaldırının bayramı" olduğunu söyledi. Orhan, Mazlumlar'ın, Rehşanlar'ın, Zekiyeler'in ruhuyla herkesin Newroz'unu kutladığını ifade etti.

 Orhan, "Binlerce canımızı enkazlar altında bırakan, ölüme terk edenlere karşı söylüyoruz; bunun hesabını soracağız sizlerden. O günler yakın ve bu gücü gösterenler bugün Newroz alanlarında" diye konuştu. Orhan, Sayın Öcalan'ı, Figen Yüksekdağ’ı, Gültan Kışanak'ı ve Demirtaş olmak üzere bütün arkadaşlarımızı özgürleştireceğiz. Baskılarla tükenmeyiz biz, buradayız, burada olmaya, direnmeye devam edeceğiz" diye konuştu.

 AKP iktidarının 20 yıldır felaketten başka bir şey getirmediğini söyleyen Orhan, "Bu depremde bir kez daha gördük, insanlar enkaz altında kaldı ancak bu iktidar saltanat ve saraylarına saklandı. İnsanları aç susuz, soğukta bıraktılar. İnsanların kanını sattılar, yardımlara el koydular, dayanışmayı engellediler. Bir kez daha gerçek yüzlerini gördük. Bu iktidarın beslendiği tek şey savaş politikaları ile saltanatını sürdürmek" şeklinde konuştu.

'İMRALI TECRİDİ TOPLUMSAL SORUNLARIN KAYNAĞIDIR'

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a yönelik tecride dikkat çeken Orhan, iktidarın tecrit ve savaş politikaları ile halkları baskı altına almaya çalıştığını kaydetti. Orhan, "Türkiye'de bugün yaşanan tüm toplumsal sorunların ana sebebi Sayın Öcalan'a yönelik tecrit politikasıdır. Bu iktidar tecritten, savaştan besleniyor. Uzak değil bakın depremde bile, depremde yıkımı yaşayan Rojava'ya saldırdı. Bizler bu iktidarı sandıklara gömeceğiz. Bu seçim yüzyılın seçimidir. Bu seçim Kürt halkının özgürlüğünün mücadelesi olacak. Bu yüzden bu seçim çok önemli. Bu seçim tecrit politikalarının son bulduğu, Sayın Öcalan'a özgürlük yolunun açıldığı bir seçim ve yıl olacak. Hepinizi bu seçimde en üst düzeyde sandıklara sahiplenmeye çağırıyoruz. Bu yüzden Newroz ateşi ile sandıklara akacağız" diye belirtti.

Agirî HDP Milletvekili Abdullah Koç ise "Amed diye bir yer yoktur" söylemini hatırlatarak, "Faşist biri çıkıp diyor ki Amed diye biri yok. Amed on bin yıldır burada var, siz yoktunuz siz. Panos var, Agirî var, Sipan var ama olmayan tek şey sizlersiniz" dedi.

Siyasi tutsakların Newroz'unu kutlayan Koç, "Biliyoruz ki binlerce arkadaşımız cezaevinde. Buradan tüm arkadaşlarımızı Newroz ateşi ile selamlıyoruz. Biliyorsunuz 2 yıldır bir hukuksuzluk uygulanıyor. Avukatlar ve aileler İmralı'ya gidemiyor. Sayın Öcalan'a yönelik tecrit politikasını derinleştiriyorlar. Bizler bu tecridi kınıyoruz. Bizler insan haklarına riayet edilmesin gerektiğine inanıyoruz. Bu ülkede Kürt sorununun çözülmesinin tek yolu Sayın Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılmasından geçiyor" diye kaydetti.

Koç, konuşmasını Yılmaz Güney'in sözleri ile şöyle sonlandırdı: "Yoksulluk ve gözyaşı Kürt halkının kaderi değildir. Dost ve düşman herkes bilsin ki kazanacağız, mutlaka kazanacağız."

Konuşmaların ardından Barış Annesi Cedide Yılmaz, Newroz ateşini yaktı.
Newroz, yerel sanatçıların sahne alması ile devam ediyor.