PKK, ‘2 Mayıs şehitlerini’ andı

PKK Yürütme Komitesi, 2 Mayıs 1983’te hayatını kaybeden efsanevi gerilla komutanlarından Mehmet Karasungur ve yoldaşlarını andı.

Yazılı bir açıklama yapan PKK Yürütme Komitesi, 2 Mayıs 1983 ve 2 Mayıs 2016’da hayatını kaybeden öncü kadroları şahsında “tüm parti ve özgürlük mücadelesi şehitlerini saygı ve minnetle” andı.

PKK’nin açıklaması şöyle: “2 Mayıs 1983 günü Kandil’de Partimizin Merkez Komite üyesi ve tarihi Hilvan ve Siverek Direnişlerinin Ölümsüz Komutanı Mehmet Karasungur Yoldaş ile Partimizin değerli militanı İbrahim Bilgin Yoldaşı YNK-Komünist Partisi çatışmasında ve YNK saldırısı sonucunda şehit vermiştik. Aradan tam otuz altı yıl geçti. Yine 2 Mayıs 2016 günü Amed’te HPG Orta Saha Komutanları ve PKK’nin değerli militan ve öncü kadroları Azat Siser ve Çektar Amed Yoldaşları şehit vermiştik. Bu şehadet üzerinden de tam üç yıl geçti. Şehadetlerinin otuz altıncı yıldönümünde Mehmet Karasungur ve İbrahim Bilgin Yoldaşlar ile şehadetlerinin üçüncü yıldönümünde Azat Siser ve Çektar Amed Yoldaşları, şahıslarında tüm parti ve özgürlük mücadelesi şehitlerimizi saygı ve minnetle anıyor; amaçlarını başarma ve anılarını yaşatma sözümüzü bir kez daha yineliyoruz.

Bilindiği gibi, Kürdistan halkı ve Özgürlük Mücadelesi için Haki Karer Yoldaşın şehit düştüğü 1977 yılının 18 Mayıs’ı Şehitler Günü, Mayıs ayı ise Şehitler Ayı oluyor. Böylece Hareket ve halk olarak kırk üçüncü Şehitler Gününü ve Şehitler Ayını yaşıyoruz. Bu temelde tüm halkımızı ve dostlarımızı Mayıs Ayı boyunca Haki Karer, Mehmet Karasungur, İbrahim Bilgin, Azat Siser ve Çektar Amed Yoldaşlar şahsında tüm kahraman şehitlerimizi anmaya, daha doğru ve yeterli anlamaya, izlerinde daha güçlü ve başarılı yürümeye çağırıyoruz.

Hareket ve halk olarak 2019 yılı 2 Mayıs’ını ve Şehitler Ayını, Leyla Güven öncülüğünde gelişen Büyük Açlık Grevi Direnişi etrafında yükselen Tecridi Kıralım, Faşizmi Yıkalım ve Kürdistan’ı Özgürleştirelim Devrimci Hamlesi ile karşılıyoruz. Kuşkusuz bu büyük özgürlük hamlemize Önderlik ve Şehitler gerçeğimiz öncülük ediyor. Böylece Önderlik çizgimizi hayata geçirmeye ve kahraman şehitlerimizin izinden yürümeye çalışıyoruz. Bu temelde özgürlüğümüzü kazanmak ve kahraman şehitlerimize olan borcumuzu ödemek istiyoruz. Önderlik ve şehitler çizgisinde ilerledikçe de her türlü zorluğu yenip engeli aşarak büyük başarılar kazanacağımıza, bu temelde tecridi kırıp faşizmi yıkarak Kürdistan’ı özgür, Türkiye ve Ortadoğu’yu demokratik hale getireceğimize inanıyoruz.

Çok açık ki, bu tür gelişmeleri engellemek için AKP-MHP faşizmi ve kapitalist modernite güçleri elbirliği ederek vahşice saldırıyor. Zindanlarda İmralı işkence ve tecrit sistemini kırmak için Büyük Açlık Grevi Direnişinde olan devrimci ve yurtseverlere insanlık dışı baskı ve işkence uyguluyor. Leyla Güven öncülüğündeki bu kutsal direnişi desteklemek için mücadele eden analarımıza, halkımıza ve dostlarımıza yönelik hiçbir hukuk kuralı dinlemeden alçakça saldırı yürütüyor. Ancak bu vahşi saldırıların hiçbiri Hareket ve halk olarak bizleri geriletemiyor ve Kürt düşmanı faşist-soykırımcı AKP-MHP rejiminin çöküşünü önleyemiyor. Tersine söz konusu saldırılar öfke ve tepkimizi daha çok büyütüyor, direniş azim ve kararlılığımızı daha çok geliştiriyor.

Söz konusu vahşi saldırganlığa karşı zindanlarda yaklaşık beş aydır yürüttükleri süresiz-dönüşümsüz açlık grevi direnişini 30 Nisan tarihi itibariyle 15 PKK’li ve PAJK’lı tutsak yoldaş, tarihi ölüm orucuna dönüştürmüş bulunuyor. Dört parça Kürdistan ve yurtdışında devrimci gençler ve kadınlar olarak, yurtsever halkımız ve demokratik güçler olarak yiğitçe direniyoruz. Kahraman gerilla güçlerimiz tüm faşist saldırıların intikamını alıyor, faşist saldırganlardan hesap soruyor. Yurtsever analarımıza uzanan elleri bir bir kırıyor. Çok açık ki, şimdiye kadar tarihi 14 Temmuz Büyük Ölüm Orucu Direnişi çizgisinde gelişen gerilla öncülüğünde direnerek kazandık, şimdi de bu temelde yeni kazanımlara yürüyoruz. Bu temelde İmralı tecrit ve işkence sistemine karşı zindanlarda, dağlarda ve sokaklarda gelişen direnişi selamlıyor, zafer kazanacağına dair güçlü inancımızı belirtiyoruz. Zindanlarda başlayan Tarihi Ölüm Orucu Direnişini zafere taşımak için Kürt analarının yaptığı seferberlik çağrısını sahipleniyor, bu temelde tüm antifaşist güçleri ayağa kalkmaya ve eyleme geçmeye çağırıyoruz.

Geriye dönüp geçen otuz altı yıla baktığımızda Hareket ve halk olarak Büyük Zindan Direnişine, Mehmet Karasungur ve İbrahim Bilgin Yoldaşlara ve şahıslarında kahraman şehitlerimize verdiğimiz sözün gereğini önemli ölçüde yerine getirdiğimizi görüyoruz. Kürdistan’da her şeyin onlar tarafından temelleri atılan 15 Ağustos Gerilla Atılımı tarafından kazanıldığı, büyük kahramanlık yürüyüşü ile özgür yaşamın yeniden dirildiği açıkça görülüyor. Bu temelde teslimiyetin çürüttüğü, direnişin ise özgürce var ettiği net bir biçimde kanıtlanıyor. Hareket ve halk olarak doğruluğu kanıtlanan bu özgür yaşam ve direniş çizgisinde sonuna kadar yürüyeceğimize ve insanlığa çok daha büyük başarılar armağan edeceğimize inanıyoruz.

Bu inançla Mehmet Karasungur, İbrahim Bilgin, Azat Siser ve Çektar Amed Yoldaşları bir kez daha anıyor, yurtsever halkımızı ve demokratik güçleri Mayıs Şehitler Ayı boyunca kahraman şehitlerimizi anmaya ve doğru anlamaya, bu temelde her alanda mücadeleyi yükselterek Tecridi Kıralım ve Faşizmi Yıkalım Direniş Hamlemizi zafere taşımaya çağırıyoruz!”