Qendil Newrozu direnişe ve ulusal birliğe çağırdı

Güney Kürdistan halkı, bu yıl da görkemli bir Newroz kutlaması için Qendil’de bir araya geldi. Efrîn direnişi ve ulusal birlik, kutlamaların ana mesajları oldu.

Qendil’deki Newroz alanında yediden yetmişe, onbinlerce kişi toplandı. Güney (Başûr), Doğu (Rojhilat) ve Batı (Rojava) Kürdistan’dan alana gelen kitleler, Ey Raqip marşı ile kutlamalara başladı.

Onbinler Newroz alanında tek bir ağızdan “Bijî berxwedana Efrinê”, “Şehit namirin”, “Bijî serok Apo” sloganları attı, halaylar çekti.

Güney Kürdistan’dan birçok kurum, siyasi parti temsilcisi, aktivist, yazar, Efrin’deki Çağın Direnişi’nde şehit düşen Başur Soran’ın ailesi, Tevgera Azadi, RJAK, KNK temsilcileri de kutlamalara katıldı.

Açılış konuşmalarının ardından Efrîn direnişinde hayatını kaybeden Başur Soran’ın babası bir konuşma yaptı. Daha sonra KCK’nin Newroz mesajı okundu.

Newroz alanında Efrîn’e destek amacı ile kurulan yardım stantları halkın büyük ilgisi ile karşılandı. Etkinlik kapsamında toplanan yardım Efrîn halkına gönderilecek.

Kutlamalar sırasında yapılan konuşmalarda Efrîn direnişine destek mesajları verilirken, ulusal birlik çağrıları yapıldı.

Kürdistan Kadınlar Topluluğu (Komeleya Jinên Kurdistanê -KJK) Üyesi Ewîn Zîlan, “Kürtler, mevcut süreçte bilinç ve tavır sahibi olmazsa yeni katliamlarla yüz yüze kalır. Başta kadınlar olmak üzere bütün Kürt halkı, Ortadoğu ve dünyada birlik olmalı ve birbirine destek çıkmalıdır” dedi.

Kürdistan Özgür Toplum Hareketi (Tevgera Azadî) Eşbaşkanı Mihemed Ebdullah, “Newroz kutlamasında hissettiğimiz sıcaklık, Efrîn direnişinin devamıdır. Efrîn güçlü bir irade kazandı. Efrîn’e saldırı, Kürdistan’ın dört parçasına yapılan saldırıdır. Efrîn’de Kawayê Hesinkar heykeli ile Kürt iradesini yıkmayı amaçladıla” ifadelerini kullandı.

Irak Parlamentosu Kürdistan Yurtseverler Birliği (YNK) Parlamenteri Arêz Ebdullah özetle şöyle konuştu: “Türk devleti gibi birçok işgalci, Kürtleri kendi toprak ve yurtlarında yok edebileceklerini hesaplıyordu. Kürtlerin Türk, İranlı, Suriyeli ve Iraklı yapabileceklerini sandılar. Ancak gördük ki yalnızca kendilerini rezil ettiler. Bu hayalleri gerçekleşmedi. Diğer Kürt işgalcilerinin başına gelenleri herkes biliyor. Türk devleti, ne yaparsa yapsın sonu bellidir.”

Irak Parlamentosu Goran (Değişim) Hareketi Parlamenteri Emîn Bekir’in konuşması şöyle: “Türk devletinin Rojava (Batı) Kürdistanı’na dönük saldırıları ve Güney Kürdistan topraklarına güç takviyesi karşısında Birleşmiş Milletler, uluslararası güvenlik komisyonu ve insan hakları örgütlerinin sessizliği, gerçekliklerine dair akıllarda soru işaretleri ve şüpheler bırakıyor.”

Destek eylemleri kapsamında Efrîn’e giden heyetin içerisinde her alan din alimleri Mele Saman Sengawî ve Nadir Elî, Efrîn halkının mesajını Güney halkına iletti. Verilen mesaj şöyle oldu: “Terörist Erdoğan a söylüyoruz; Kürt halkı bugüne kadar yenilmedi. Yine yenilmeyecektir ve Efrîn başarı elde edecektir.”

Kürdistanlı imamlara sert tepki veren Mele Saman Sengawî, Türk devletinin Efrîn’e yönelik saldırılarına karşı sessiz kaldıklarını söyledi.

Yeni Nesil Hareketi (Tevgera Nifşê Nû) Kurul Üyesi Şadî Newzad: “Nerede olursak olalım, direnecek ve Efrîn’e destek vereceğiz.”

Qendîl Newrozu coşkusu, şarkı ve halaylarla devam ediyor.