GÖRÜNTÜLÜ

‘Rêber Apo evrenselleşen bir önderdir’

Kürt Halk Önderi’nin doğum gününü kutlayan gerillalar, bir ulusun doğuşu olarak baktıklarını belirterek, paradigmasıyla artık evrenselleyen bir önderlik olduğunu söyledi.

GERİLLALARDAN 4 NİSAN DEMECİ

YJA Star ve HPG gerillaları, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın doğumunun 75. yıl dönümü vesilesiyle ANF’ye konuştu. 

YJA Star gerillalarından Peyman Botan, bir şahsiyetin değil bir ulusun yeniden doğuşunun ifadesi olduğunu belirterek, şunları söyledi: “4 Nisan Rêber Apo’nun doğum gününü, tüm Kurdistan halkına, dağlarda savaşan yoldaşlarımıza kutluyoruz. Rêber Apo’nun doğum günü bizim için kutsal ve anlamlı bir gün. Önderliğimize olan sevgimiz ve bağlılığımızdan aldığımız güçle dağlarda mücadele ediyoruz. Her ne kadar fiziki olarak Rêber Apo’dan uzak olsak da düşüncelerimizde ve mücadelemizde yaşıyoruz. Hiçbir güç, Önderliğimize karşı sevgi ve bağlılığımızı yok edemez, bizi ondan koparamaz. Önderliğimizin ideolojisiyle şehit yoldaşlarımızın emeğiyle kadınlar büyük bir güç haline geldi. Önderliğimizin yaşam felsefesi olan ‘Jin jiyan azadî’ evrensel bir mücadele şeklini aldı. Kadının yaşama olan sevgisini, bağlılığını, ülkesine olan sevgisini büyük bir cesaretle savunmasına sebep olan iradesini ve direngenliğini tekrar hissettiren Önderliğimizin ideolojisi oldu. Kadınlar artık kendi hakları ve özgürlüğü için sokaklara akın edebiliyor. İte bu güç, Rêber Apo’nun felsefesinin gücüdür. Dağlarda kadınlar her zorluğa karşı savaşma iradesini gösteriyor, destanlar yazmaya devam ediyor. Rêber Apo’nun evrenselleşen felsefesiyle gelişti. İşte bu yüzden Rêber Apo’nun doğumu bizim için çok önemlidir.”

YENİ BİR MİLADIN BAŞLANGICI

YJA Star gerillalarından Nudem Çiya, Rêber Apo’nun doğum gününün önemine vurgu yaparak, şöyle konuştu: “Önderliğimizin doğum gününü tüm gerillalara, halkımıza, kutluyoruz. Bugün bizim içinde yeniden var olmanın günüdür. Önderliğimizin geliştirdiği felsefe ve ideolojiyle Kürt halkı, Kürt kadınları, yeniden yaşam mücadelesinde kendi tarihlerine yakışır bir şekilde savaşmaya başladı. Kadınlar xwebûn, yani kendi özüyle buluşma cesareti gösterdi. Önderliğin doğduğu gün bizim için çok önemli bir gün. O günden sonra Kürt halkında büyük gelişmeler yaşandı, kendi kültürüyle, sanatıyla, diliyle, varlığıyla buluşma ve hakkı için savaşma cesaretini gösterdi. Yoldaşlık ruhuyla dağlarda gerilla olarak her türlü zorluğa karşı büyük bir direnişle savaşma gücünü önderliğimizin felsefesi ve şehit yoldaşlarımızın maneviyatından alıyoruz. Rêber Apo’nun doğum gününde kutlamaların yanı sıra özelde ağaç da dikilir, bu bir gelenek haline gelmiştir toplumumuzda ve gerillada. Binlerce ağaç yeniden yaşama merhaba der o gün. Önderliğimizin ideolojisi her canlıya yaşam imkanı tanıyan bir bilgeliğe sahiptir. Vakit, Önderliğimizin fiziki özgürleşme vaktidir. Kürt halkının özgürleşme vaktidir. Halkımız ve gerilla beraber direndikçe faşist Türk ordusu geri adım atmak zorunda kalacaktır.’’

KÜRT TOPLUMUNU, ÖZÜYLE BULUŞTURDU

HPG gerillalarından Ares Ronahi ise şunları dile getirdi: “4 Nisan, umudun yeniden yeşermesi, tarihin yeniden ele alınmasıydı. Önderliğimizin doğum günü, tüm ezilen halkların ve özgür bir yaşam isteyen her insanın umududur. 4 Nisan bizim için yeni bir miladı temsil ediyor. Rêber Apo geliştirdiği felsefe ve ideolojiyle evrenselleşti. Önderlik, kendi özünden uzaklaşmış olan Kürt toplumunu yeniden kendi özüne dönüştürdü. Demokratik ekolojik ve kadın özgürlükçü paradigma ile yeni bir toplum modeli geliştirdi. Önderliğimiz, kadına inanç, irade, güç, verdi geliştirdiği ideolojiyle. Önderliği sahiplenmek, zaman ve mekânı tanımıyor. Dünyada hiçbir yerde Kurdistan’da gelişen kadın hareketi gibi bir güç ve sahiplenme bulunmaz. Hareketimizin başlatmış olduğu hamle, büyük bir hızla devam ediyor. Rêber Apo’nun fiziki özgürlüğü ve Kürt sorununa çözüm, başta gerillanın gerçekleştirdiği eylemlerle, halkımız ve dostları birçok ülkede gerçekleştirdiği eylemlerle büyük bir sahiplenme oldu. Bu yıl çok farklı bir yıl olacak, çünkü gerilla gerçekleştirdiği devrimci operasyonlarla büyük başarılar elde etti ve halkımız bu başarıları sahiplenerek hamlelerde ve Newroz’da büyük katılımlar oldu. Gerillanın moral kaynağı halkıdır, halkımızın da moral kaynağı gerilladır, biliyoruz. Bu yıl Önderliğimizin fiziki özgürlüğünü gerçekleştireceğimize inanıyoruz.”