Sarısaç: AKP ve kararları yok hükmündedir!

HDP Milletvekili Murat Sarısaç, AKP'nin tükendiğini, kendisinin ve kararlarının da meşru olmadığını söyledi. Sarısaç, kayyum işgaline karşı direnişi büyüteceklerini söyledi.

HDP Van Milletvekili Murat Sarısaç, kayyum işgaline ilişkin ANF'ye değerlendirmelerde bulundu.

'ARTIK YÖNETEMEYECEĞİ ANLAŞILDI'

AKP'nin 31 Mart’tan önce AKP’nin yaptığı açıklamaların, Kürtlere karşı topyekûn bir saldırı içinde olduğunu gösterdiğine dikkat çeken Sarısaç, şöyle devam etti:
"18 yıldır iktidarda olan AKP, özellikle ilk bu siyasete başladığında, Kürt sorununu çözme üzerinden ve Türkiye’de yolsuzluk ve usulsüzlüklerin kalkacağı vaadiyle tek başına iktidar olma ortamı yakaladı.
AKP, Türkiye’yi bir kaos ortamına sürükledi ve Türkiye siyasi çıkmaza sürüklendi. Bu kaos ortamı ile artık Türkiye’nin bir şekilde yönetilemeyeceği anlaşıldı. Bunun nihai sonucu da aslında iktidarını 25 yıl önce İstanbul ile başlatan AKP'nin, 25 yılın sonunda artık Türkiye’yi yönetemeyeceği, kaos ortamına sokacağı anlaşıldı.
Bu yüzden de biz, AKP’nin bu şekli ile giderse, hem kayyum atayacağı hem meclisi feshedeceği; hem de artık Türkiye’de kimsenin kendini ifade edemeyeceği, neredeyse kendi evine kapanmış, izole olmuş bir toplumun ortaya çıkacağını çok iyi biliyorduk."

'BUNU, TAMAMEN TÜKENMİŞ BİR SİYASİ ANLAYIŞ YAPABİLİRDİ'

Sarısaç, kayyum tehdidinin farkında olduklarını vurgulayarak, "Ama bu kadar şuursuzca, hiçbir zemini olmadan bunu yapacağını kimse beklemiyordu. Bunu, siyaseti tamamen tükenmiş, artık kendi kendini bitiren bir siyasi anlayış yapabilirdi" diye ekledi.
Sarısaç, şunları da ifade etti:
"2016 sürecinde de kayyumlar atanmıştı, orada bir 'darbe' ortamı vardı, savaş konsepti başlamıştı. Kendi tabanı için söylüyorum, kendisinden oy alıp iktidara çıktığı kesimden bahsediyorum; yine bir zemin bulmuştu. Meşrulaştırma biçimine gidiyordu, demagogları ve kirli siyasetiyle. Ahlaktan yoksun bir propaganda anlayışı ile Türkiye kamuoyu üzerinde bir ortam yaratabilmişti. Ama şimdiki ortama baktığımızda, kendi içinde bile eleştiriler oluyor. Davutoğlu gibi bir şahıs ki Sur katliamında en büyük payı olan insanlardan biri. Barış Akademisyenleri de onun döneminde yargılandı. O kişi bile bugün çıktı, kayyum siyasetini eleştirdi."

'HER GÜN SOKAKLARDA OLACAĞIZ'

"Kürtler, yaklaşık yüz yıldır, bu ceberut devlet tarafından bütün hakları yok sayılarak yok edilmek isteniyor" diyen Sarısaç, "Bu yok etmek sadece fiziki anlamda değil, hem kültürel hem toplumsal anlamda, siyasal anlamda gelişiyor. Kürtler, kırk yıldır da bu mücadeleyi bedeller ödeyerek veriyor. Neredeyse evinde tutuklanmayan, cezaevinde kalmayan kimse kalmadı. Ya da gün ortasında Amed’de olduğu gibi parkta oturan bir çocuğu polis kafasından vuruyor. Gever’de insanlar panzerlerle taranıyor, Şırnak’ta panzerler evlere giriyor" şeklinde konuştu.
Sarısaç, bir siyasi partinin, halktan aldığı yetkiyi kendi çıkarları için ve yine halkı hiçe sayarak kullanmasının, meşruiyetinin kalmadığı anlamına geldiğini söylerken, "Meşruiyeti olmayan bir hükümete, bütün toplumsal kesimlerin tepki vermesi doğaldır ve tepki de veriliyor. Biz her gün sokaklarda olacağız, ta ki bu kayyum zihniyeti ortadan kaldırılıncaya kadar" diye ekledi.
HDP Van Milletvekili Murat Sarısaç, son olarak, "Meşru olmayan hükümet artık hükmünü yitirmiştir. Onun aldığı kararlar da yok hükmündedir" mesajını verdi.