Savaş mevzisinde sürpriz buluşma

Xakurkê’de savaş cephesinde HPG ve YJA-STAR gerillalarını mevzilerinde ziyaret ediyoruz. Sohbet sırasında Revan ve Botan’ın ilginç hikayesini öğreniyorum.

Xakurkê’de savaş cephesinde HPG ve YJA-STAR gerillalarını mevzilerinde ziyaret ediyoruz. Dağlarda gerçekleşen bu amansız yürüyüş öyle sıradan değil, bir aşk yürüyüşü… Zira dağlarda yürümek bir aşk hikâyesidir… Yürürsün, bitmez tükenmez bir enerji ile vadileri zirveye bağlayan patikalarda… Birikmiş özlemlerin son bulmasıdır yürüyüşe anlam katan. 

Bu aşk yürüyüşü, bizi nice güzelliklerin mekânı olan Xakurkê’de savaşın tüm yakıcılığıyla sürdüğü cephe hattına kadar götürüyor. 

Bir şafak vaktinde çıktık yola… Yolumuz oldukça engebeli ve zor, yürüyüşümüz zirvelere, en yükseklere… Saatler ilerledikçe alnımızdaki ter damlaları yüzümüzden süzülerek toprağa karışıyor. Zorlu yolculuk durmadan devam ediyor… 

İşgalci Türk devleti, ordusu ve işbirlikçileriyle bahar aylarından bu yana Bradost hattına dönük işgal saldırılarını artırdı. Saldırıların hedefinde Xakurkê de var. Bu alanda keşif uçaklarının hareketliliği yoğun. Hemen her gün savaş uçakları beliriveriyor. Bir iki sorti ardından rastgele bombardıman yapıyor. Ancak HPG ve YJA-STAR gerillalarının aldığı tedbirler, bombardımanların sonuç almasına müsaade etmiyor. 

Saldırı bertaraf edildikten sonra HPG ve YJA-STAR gerillalarını mevzilerini dolaşmaya çıkıyoruz. İlk vardığımız mevzide gerilla Revan Amed karşılıyor bizi. Diğer arkadaşlarıyla da tanıştırıyor. Hep birlikte öğlen yemeği yiyoruz. Ardından çay ve sohbet başlıyor… 

Sohbet sırasında Revan ve Botan’ın ilginç hikayesini öğreniyorum. Revan 2014 yılında gerilla saflarına katılan Amed’li bir gerilla… Botan 2015 yılında gerilla saflarına katılan Wan’lı bir gerilla ve aynı zamanda bir depremzede.

Botan ve ailesi Wan depremi sonrası kısa bir süreliğine Gever’e ardından da Amed’e gidiyor. Amed’de 6 ay boyunca Hani’ye bağlı bir beldede Revan’ın ailesinin misafiri oluyorlar. Botan 6 ay burada okula devam ediyor. Aile tekrardan Wan’a dönme kararı alıyor ve ayrılıyorlar Hani’den. Botan’nı sorgulama zamanına denk geliyor o süreçler. Sistemden kopuşu içinden geçirse de yolunu yöntemini bulamıyor. 

Botan bu fikirlerle boğuşurken Revan ise YPG savaşçısı olan Ali adlı kuzeninin 2013’te Serêkaniye’de şehit düşmesinin ardından gerillaya katılmaya karar veriyor. Ve 2014 yılı sonlarına doğru özgür dağların yolunu tutuyor. Çarçella ve Zagroslarda gerillacılık yapan Revan, son olarak da Xakurkê cephesine geçiyor. 

Botan’ın kararlaşması ise 2015 yılına denk geliyor. “Bize dayatılan o çirkin, o vahşet yaşamın yaratıcılarına karşı isyandayız. Asiliğimiz de bundandır” cümlesiyle özetliyor dağlara çıkış hikayesini Botan. Birkaç yıldır Xakurkê’de gerillacılık yapan Botan, 6 ay boyunca Amed’de misafiri oldukları Revan ile Geliyê Reş alanında bir tesadüf sonucu karşılaşıyor. Ancak Botan Revan’ı tanımıyor. Revan ise şüphelerini gidermek için Botan’a nereli olduğunu soruyor. Botan Wan’lı olduğunu söyleyince Revan devamla birkaç soru daha sorarak konuyu netleştiriyor. Revan ve Botan’ın yolu böylelikle bir kez daha birleşmiş oluyor.

Botan, o genç yaşına rağmen “PKK’nin ayrıştıran değil, birleştirendir” diyor ve devam ediyor “Sanırım nerede ve ne zaman olursa olsun bitmeyecek tek şey yolculuklar. Özellikle de gerillada. Ve ilginç olan yolculuklar bizde ayıran değil, birleştiren. PKK’nin hem birleştiren hem bütünleştiren olduğu gerçeğini sadece bizim hikayemize bakarak anlayabilirsiniz…”

Revan ise duygularını şöyle dile getiriyor: “Mutluyum! Çünkü bir kez daha PKK ile tanışmanın onurunu yaşıyorum. Ülkemin kutsal topraklarında attığım her adım tatlı yorgunluklara dönüşüyor. Botan’la yeniden karşılaşmak gibi…  Arkamda güzel dünleri bırakıyor, onurlu yarınlara yürüyorum.   Şimdi dağlardayım. Buradaki her şeyi çok seviyorum.”

Buluşmanın mutluluğunun yanı sıra savaşa dair de mesajını veriyor Revan: “Türk devletinin yoğun saldırısı var. Cephe hattının ön mevzilerindeyiz. Arkadaşlarımızın heyecanı, başarı inancı ve coşkusu çok yüksek. Hakikat arayışçılarını hiçbir güç yenemez.”

Botan ise “Tüm insanlığı değiştirecek bir yaşam felsefesiyle yola koyulan insanlarız. Yok olmayla yüzyüze bırakılmış insanlık değerlerini korumak sanıldığından daha zor. Ama güzel. Öyle bir zamanda yaşıyoruz ki; eğer kendimizi her an tarih karşısında yargılamazsak tarih bizleri yargılayacak! Bu nedenle tarih karşısında yargılanmamak için elimizden geleni yapıyoruz. Kürt halkı ve dostlarının da böyle yapması gerektiğini düşünüyorum.” 

KAYNAK: YENİ ÖZGÜR POLİTİKA