'Savaşın faturası halka kesiliyor'

Türk devletinin işgal saldırılarına karşı Efrîn'deki tarihi direniş 1 ayı geride bırakırken, Erdoğan'ın savaşın faturası yine halka kesiliyor.

Savaştan dolayı piyasanın gittikçe kötüleştiğine dikkat çeken Yenişehir Semt Pazarı Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Hacı Veysi Danış, bu durumdan en çok halkı etkilendiğini belirtti.

Türk devletinin 20 Ocak'ta Efrîn'e yönelik başlattığı işgal harekatına karşı YPG/YPJ'nin tarihi direnişi devam ediyor. Türk ordusu ve ona bağlı çeteler, Çağın Direnişi karşısında 1 aydır sınırda çakılıp kalırken, savaşın bütçesi yine halkın cebinden çıkıyor. Maliye Bakanlığı tarafından açıklanan Ocak ayı bütçesinde savaşa ayrılan maliyet yüzde 144 yükseldi ve 586 milyon liraya çıktı. AKP hükümetinin bütçenin çoğunu savaşa ayırmasından ve siyasi gerginliklerden kaynaklı özellikle dar gelirli aileler olumsuz etkileniyor. Kürdistan illeri, kuşkusuz bu olumsuz etkilerin yoğunlukta yaşandığı coğrafyaların başında geliyor. Semt pazarlarının neredeyse yok denecek kadar az rağbet gördüğü Amed’de de aynı sorun söz konusu. Amed merkez ilçesi olan Yenişehir Semt Pazarı Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Hacı Veysi Danış, savaş ortamının pazar esnafına ve tüketiciye nasıl yansıdığına dair değerlendirmelerde bulundu. Pazarlarda alışverişin oldukça düştüğünü ve durumun çok kötü bir noktaya vardığını söyleyen Danış, 2012-2015 yıllarında çok daha farklı bir ortam olduğunu belirtti.

PİYASA YANDAŞLARIN İNSAFINA BIRAKILMIŞ

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'la İmralı'da görüşmelerin yapıldığı 2012-2015 döneminde huzur ve refah ortamının hâkim olduğunu hatırlatan Danış, "İnsanlar korkusuzca dışarı çıkıp alışveriş yapabiliyorlardı. Ama şu an savaş var ve gün geçtikçe tırmanıyor. Bu da halka yansıyor. Bunun dışında bir de tekelleşmenin etkisi var. Savaşın yarattığı ekonomik boşluğu doldurmak için hükümet piyasayı parasal anlamda yetkin olan iş insanlarının insafına terk etmiş durumda. Özellikle alışveriş merkezleri ve büyük marketler küçük esnafın ve bizim gibi işportacıların bitmesini amaçlıyorlar. Örneğin, bugün baktığımızda her gün bir AVM açılıyor. Ya da hükümete yakın olan marketlerin şube sayısı 7 bine ulaşmış durumda. Dolayısıyla bunlar bizi çok etkiliyor" dedi.

DURUM İÇLER ACISI!

Dolar üzerinden pazarlara sürülen ürünlerin tüketicilerine Türk lirası üzerinden asgari ücret verildiğine dikkat çeken Danış, “Pazarlarda fiyatlar harcanan mazota bağlı olarak dolara göre belirleniyor. O yüzden de fiyatlar giderek artıyor. Çünkü mazotun fiyatı her gün artıyor. Ama öte taraftan tüketicinin durumuna baktığımızda içler acısı. İşçi insan asgari ücret alıyor ve ay başını zor getiriyor. Bunu pazarlardaki sirkülasyondan anlamak zor değil. Madem yaşamın tüm girdisi çıktısı dolar üzerinden oluyor o zaman hükümet asgari ücreti de dolar üzerinden versin. Emekçi bir aile ayın çeyreğini, belki de yarısını aç geçiyor. Durum böyle olunca pazarcının da ürünü ortada kalıyor. Çürüyor, çöpe gidiyor” diye konuştu.

Pazarların neredeyse yarısının tezgah kapatan seyyar esnaf enkazına dönüştüğünü dile getiren Danış, insanların artık bekçilik, inşaat gibi sermayesi olmayan işlerde çalışmaya başladığını söyledi. Piyasanın gittikçe kötüleştiğini vurgulayan Danış son olarak şunları belirtti: "Devlete buradan çağrıda bulunmak istiyoruz. Savaşa bir an önce son verip, barış ortamı sağlamalılar. Huzur ve sükuneti hâkim kıldıkları sürece halkın da esnafın da yüzü gülecektir. Aksi taktirde süreç hiçte olumlu bir yere gitmiyor ve bunun da faturasını herkes ödemek zorunda kalır.”