Tarihi Ermeni Mezarlığına saygısızlık

Van Akdamar adasında bulunan tarihi Ermeni mezarlıklarına saygısızlık. Adada güvenlik görevlileri olmasına rağmen adaya gelen bazı kişiler tarihi mezarlıkların içinde gezerken bazıları piknik bile yapabiliyor.

Ermeniler için büyük bir öneme sahip olan Akdamar Kilisesi’nde 4 yıl öncesine kadar ayin yapılıyordu. Türk devleti kilisede ayin yapılmasını yasakladı. Gevaş ilçesi sınırları içinde yer alan Akdamar adasının güneydoğusuna kurulmuş olan kilise, Kutsal Haç adına Vaspurakan Kralı I. Gagik tarafından 915-921 yılları arasında Keşiş Manuel'e yaptırıldı. Kilesenin güneyi ve güney batısında tarihi Ermeni mezarlığı bulunuyor. Dönemin motifleriyle yapılan mezar taşları büyük bölümü harebe durumda. Mezar taşların çoğu kırılmış ve çevreye dağılmış halde.

MEZARLIK PİKNİK ALANINA DÖNDÜ

Adaya gelen herkesten para alan devlet, adada bulunan tarihi mezarlığı da piknik alanına çevirdi. Adada özel güvenlik görevlileri olmasına rağmen adaya gelen birçok kişi tarihi mezarlıkları piknik alanına çevirdi. Ermeni, Bizans ve Kürt tarihi izlerini günümüze kadar taşımayı başarmış olan Akdamar adasında; tarihi kilisenin yanında, adada bulunan yerleşim yeri kalıntıları ve tarihi mezarlık bulunuyor. 19’uncu yüzyılın sonlarında 300 civarında keşişin yaşadığı ada ve kilise, 1915 Ermeni soykırımından sonra ada insansızlaştırıldı. Adanın güney doğusunda kurulmuş olan kilise ve mezarlık mimari açıdan Ermeni sanatının en parlak eserleri arasında yer alır.

MEZARLIK BİLİNÇLİ ŞEKİLDE KORUNMUYOR

Ermeni sanatının en güzel örnekleri yansıtan Ermeni mezarlığı bu gün devlet eliyle piknik alınına çevrilmiş halde. Harebe halde olan mezarlıkta bulunan mezar taşları çoğu kırılmış durumda. Mezarlık çevresinde hiçbir önlem alınmadığı için adaya gelen ziyaretçiler, mezar alanına büyük zarar veriyor. Bir dönem sağlam olan mezar taşları bu gün çoğu kırıldı, yerlere atıldı. Gün gittikçe yok olan mezarlık bu gün piknik alanına döndü. Tüm dinler açısında kutsal olan mezarlıkların bu şekilde kullanılması tepkilere neden oldu. Mezarlıklara saygı gösterilmesi istenen ziyaretçiler, devletin mezarlığı bilinçli bir şekilde kuruma altına almadığını belirtti.