‘Tarihimizle yaşamak istiyoruz’

10 bin yıllık tarihi yapıya ve geçmişe sahip olan Hasankeyf'in, tamamen sular altında kalacak olmasına tepki gösteren Hasankeyfliler, “Kendi tarihimizle yaşamak istiyoruz. Belleğimizi asla unutmayız, unutturmayız” dedi.

Binlerce yıllık geçmişe dayanan tarihi yapıların yok edilmesi devletin yürüttüğü bilinçli politikalardan biri. Kürdistan’da bulunan binlerce yıllık tarihi yapılar ve alanlar bilerek yok edilmek isteniyor. Tarihi yapıların birer birer yok edilmesinin altında ise Kürtleri belleksiz ve tarihsiz bırakmak yatıyor. Batman’a bağlı Hasankeyf, Dicle Nehrinin iki yakasının da geçtiği tarihi bir ilçe. İlçenin tarihi 10 bin yıl öncesine dayanıyor. Hasankeyf, 1981 yılında doğal koruma alanı ilan edilmesine rağmen Ilısu barajı yapılarak sular altında bırakılıyor. Yıllar önce yapılacağı açıklanan barajın 2019 yılında tamamlanması ile Hasankeyf sular altında kalacak.

'BELLEĞİMİZİ ASLA UNUTMAYIZ'

Yıllardır kendi topraklarından göçertilmek istendiklerine dikkat çeken Hasankeyfliler, şimdide bir bütünen Kürtlerin tarihinin yok edildiğine dikkat çekti. Hasankeyf kayalarının dinamitle patlatılmasına tepki gösteren Süphan Öztekin, “Hasankeyf’in dinamitlerle patlatılması nedeniyle canımız yanıyor. Nereye kadar bize bunu yapmayı düşünüyorlar. Ne yaparlarsa yapsınlar bir yerden gideriz diğer yere kuruluruz. Belleğimizi asla unutmayız, unutturmayız kimse boşuna sevinmesin. Kendi topraklarımızla ve tarihimizle yaşamak istiyoruz" dedi.

TARİH DİNAMİTLE PATLATILIYOR

Çetin Yıldırım ise “Medeniyet şehri Hasankeyf’te katliam yapılıyor ve tarihimiz tek tek dinamitle patlatılıyor. Biz Hasankeyfliler olarak kendi toprağımızda kendi tarihimizle yaşamak istiyorum. Biz bu bölgenin insanı olarak 10 bin yıllık bir medeniyetin böylesine hunharca katledilmesinden ötürü büyük bir ıstırap duyuyoruz. Halk uzun yıllardır bir bekleyiş içinde. Bu yok oluşa inanmak istemedik hiçbir zaman. Ama görüyoruz ki içimizde yaşattığımız bu umut artık tükeniyor. Bir toplumun tarihine, doğasına, doğal dokusuna, turizmine karşı böylesine duyarsız kalması ve yok etmesi akıl alır gibi değil” diye konuştu.

‘HASANKEYF’İN YIKILMASINI İSTEMİYORUZ’

Arkadaşlarıyla birlikte Batman’dan Hasankeyf’e gelen Zeki Ekinci isimli genç de, ayda bir de olsa tarihi ilçeye gelerek nefes aldıklarını dile getirdi. Eskiden tarihi yerleri gezebildiklerini, ancak şimdi buraların etrafının çevrilmesi ve şantiyeye dönüştürülmesi nedeniyle uzaktan seyretmekle yetindiklerini anlatan Ekinci, “Hasankeyf’in yıkılmasını istemiyoruz. Bu yanlıştan dönülmesini istiyoruz tarihimiz yok olsun istemiyoruz. Bu barajın kimseye faydası yoktur. Dünyanın gözü önünde Kürdistan tarihi yok oluyor ve dünya buna sesiz. Geçmişimiz anılarımız ve hepsi elimizden alınıyor” dedi.

‘HASANKEYF YIKILIRSA BATMAN’I NEYLE TANITACAĞIZ’

Hasankeyf’in bu şekilde yıkılmasının tarihe bir saygısızlık olduğunu söyleyen Ruken Olcar tepkisini şöyle dile getirdi: "Tarihimize sahip çıkalım ki çocuklarımıza miras olarak bırakalım. Bu her yer için geçerli sadece Hasankeyf için geçerli değildir. Ben Batmanlıyım yılda 2 - 3 sefer Hasankeyf’e geliyorum. Hasankeyf Batman kültürüdür eğer Hasankeyf yıkılırsa Batman’ı neyle tanıtacağız? Hasankeyf mağaralara Hasankeyf’in hemen yanındaki Dicle Nehri bize mirastır, tarihimizdir. Eğer tarihimiz yıkılırsa ilerde çocuklarımıza Hasankeyf’i nasıl anlatacağız."

‘HASANKEYF DÜNYA TARİHİNE BİR MİRASTIR’

Hasankeyf'in insanların nefes aldığı tarihi bir yer olduğunu dile getiren Cahit Epik adlı genç ise, "Hasankeyf’in dinamitlerle patlatılması bizi derinden üzüyor ve yüreğimizi acıtıyor. Ama ne yazık ki elimizden hiçbir şey gelmiyor ve gözümüzün önünde tarihimiz yok oluyor. AKP Hükümeti’nin tek amacı Kürdistan tarihini yok etmektir. Hasankeyf 10.000 yıllık tarihe sahiptir ve Kürdistan halkı yıllardır bu topraklar üzerinde yaşıyor. Yıllardır hepimiz kardeşçe bu topraklarda yaşıyoruz. Hasankeyf dünya tarihine bir mirastır" diye konuştu.