Taşdemir: YNK'nin bu tutumu ulusal birliğe zarar verir

Tevgera Azadî bürolarının kapatılmasına tepki gösteren HDP vekili Dirayet Taşdemir, YNK'nin bir an önce Mam Celal çizgisine dönmesi gerektiğini belirtti.

Türk devletinin baskısıyla Güney Kürdistan'da Tevgera Azadî'nin büroları YNK tarafından kapatıldı. Tevgera Azadî'nin bürolarının kapatılmasının ardından Türkiye Hewlêr Konsolosu Hakan Karaçay, YNK’ye teşekkür etti ve Tevgera Azadî'yi de ‘terörist’ olarak tanımladı.

HDP Ağrı Milletvekili ve Kadın Meclisi sözcüsü Dilan Dirayet Taşdemir, Tevgera Azadî bürolarının kapatılmasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Taşdemir, Tevgera Azadî'nin yasal bir parti olduğunu ve demokratik barışçıl bir siyaset yürüttüğünü vurguladı.

TEVGERA AZADÎ'NİN BÜROLARININ KAPATILMA KARARI İŞGALCİLERE HİZMET EDER

Ortadoğu'da yaşanan her olay sonrası Kürt halkının kazanımlarının hedef alındığını hatırlatan Taşdemir sözlerini şöyle sürdürdü: "Tevgera Azadî bürolarının kapatılma kararı sadece işgalcilere hizmet eder. Bu kapatılma kararı sıradan bir karar değil.

Tevgera Azadî bundan 3 yıl önce Güney Kürdistan hükümetine yasal başvuru yapmasına rağmen hiçbir şekilde cevap almamış. Tevgera Azadî bürolarının kapatılması kararı Kürtlerin birliğini yaralayacak bir tutumdur ve Kürt Özgürlük mücadelesine zarar verir. Kürt halkının Kürdistan partilerinden öncelikli isteği birlik olmaları ve işgalcilerin oyuna gelmemeleridir."

ULUSAL DEĞERLERİ SAVUNMAMIZ LAZIM

Güney Kürdistan hükümetinin kendi hukukunu işgalcilerin çıkarları için uygulamaması gerektiğini söyleyen Taşdemir, "KDP ve YNK aşiret ve aile çıkarlarını bırakıp halk için çalışmalı. Güney Kürdistan hükümeti ulusal değerleri esas almalı. Kürdistan'ın her alandaki kazanımları işgalcilerin hedefinde.

Nerede Kürtlerin kazanımı varsa orada saldırı var. Kürtlerin oyuna gelmemesi ve kazanımlarına sahip çıkması lazım. YNK'nin Mam Celal çizgisinde hareket etmesi lazım" şeklinde konuştu.

IRAK HÜKÜMETİ SESSİZ KALMAMALI

Tevgera Azadî bürolarının kapatılmasında ilişkin Türk devletinin rolünün de konuşulması gerektiğini vurgulayan Taşdemir, Türk Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın emri ile Güney Kürdistan'a seferberliğin devreye girdiğini ifade etti. 29 Kasım'da Türkiye Hewlêr Konsolosu Hakan Karaçay'ın, YNK’ye teşekkür ettiğini ve Tevgera Azadî'yi de ‘terörist’ olarak adlandırdığını hatırlatan Taşdemir konuşmasını şu sözlerle sonlandırdı: "Türkiye Kürtlerin mücadelesini bastırmak için Kürdistan'ın her tarafında bu tür oyunları devreye koyuyor.

Bu yaşananların işgalciler dışında kimseye bir faydası yok. Güney Kürdistan ve Irak Parlamentosu'nda bulunan partilerin bu karar karşı tutum almaları gerekir. Irak Hükümeti de sessiz kalmamalı ve hukukuna sahip çıkmalı."