Taybet Ana'nın katledildiği yere karanfiller bırakıldı

Silopi'de öz yönetim direnişlerinde Türk devlet güçlerince katledilen ve cenazesi 7 gün sokak ortasında bekletilen Taybet İnan, ölümünün 3. yıl dönümünde anıldı.

Şırnak’ın Silopi ilçesinde, 14 Aralık 2015 tarihinde ilan edilen sokağa çıkma yasağının 5’inci gününde Türk devlet güçlerince ketledildikten sonra cenazesi 7 gün sokak ortasında bekletilen 57 yaşındaki Taybet Ana (Taybet İnan), ölümünün 3’üncü yıl dönümünde vurulduğu sokakta anıldı. Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) İlçe Örgütü öncülüğünde gerçekleştirilen anmaya Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak'ın ilçelerinden gelen çok sayıda kişi katıldı. 

HDP milletvekilleri Nuran İmir, Tülay Hatimoğulları ve Dersim Dağ’ın da katıldığı anmada ilk olarak İnan’ın ailesi ziyaret edildi. Ardından evin önünde bir dakikalık saygı duruşu yapıldı. 

Burada konuşan HDP’li Nuran İmir, "Bizler halen buradayız. Direnmeye devam ediyoruz. Dün olduğu gibi bugün de direniyoruz. 3 yıl önce Kürdistan'da tarihi bir direniş sergileyen yoldaşlarımızı saygıyla selamlıyoruz" dedi. 

İlçe Emniyet Müdürlüğü’nün “6 gün sonra öğrendik” şeklinde savunmasına dikkat çeken İmir, “Milyonlar duymuştu halbuki. Milyonların duyduğunu duymamış gibi yapıyorlar. Unutturmak istiyorlar. Unutmayacağız. Değil 3 yıl, 300 yıl geçse de unutmayacağız. Kürt halkına yaşatılanların hesabını tek bir kişi kalsak dahi soracağız" diye konuştu.

ÖCALAN ÜZERİNDEKİ TECRİDE SON VERİN

HDP’li Hatimoğulları da, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecrit uygulamalarına dikkat çekti. Hatimoğulları, "Bugün Kürt halkı ile birlikte aslında Türkiye'nin diğer halkları da tecrit altında tutulmaktadır. Bugün buradan Taybet Ana'nın evinin önünden sorumlulara sesleniyoruz. Kürt halkı üzerindeki tecride son verin. Sayın Abdullah Öcalan üzerindeki tecridi sonlandırın" dedi. 

Açıklamanın ardından İnan’ın vurulduğu yere yüründü. "Şehid namirin" sloganları atan halke, İnan'ın vurulduğu yere karanfiller bıraktı.  

Ardından yasak sırasında yaşamını yitirenlerden Mele Hasan Sanır ve Kürt kadın siyasetçi Pakize Nayır'ın ailesini ziyaret etti. 

Nayır’ın evinde kısa bir konuşma yapan milletvekili Dersim Dağ, yaşatılanları unutturmayacaklarını ve hesabının sorulacağını vurguladı.