Tecavüzcüler serbest, haberi yapan Candemir’e dava

Wan’ın Bêgirî (Muradiye) ilçesinde 17 yaşındaki Y.’ye cinsel saldırıda bulunduğu belirtilen 6 kişi serbest bırakılırken, olayı haberleştiren Gazeteci Oktay Candemir hakkında “Yalan bilgiyi alenen yaymak” suçlamasıyla dava açıldı.

Gazeteci Oktay Candemir, geçtiğimiz Ocak ayında Bêgirî (Muradiye) ilçesinde yaşanan tecavüz davasını haberleştirdi. Gazeteci Candemir, cinsel saldırıyı, “Muradiye Nizamettin Aktaş lisesinde okuyan 16 yaşındaki öğrenci Y., 2019 yılı sonlarından itibaren önce uyuşturucuya alıştırıldı, daha sonra sistematik bir şekilde cinsel saldırıya uğradı; uyuşturucu madde bağımlısı olduğu gerekçesiyle de okuldan uzaklaştırıldı. Y.'nin görüntülerini çeken ve aralarında polislerin, memurların bulunduğu kişiler, daha sonra çektikleri görüntülerle şantaj yaparak Y.’ye yıllarca tecavüz etti” şeklinde kamuoyuna duyurdu.

Y’nin şikâyetçi olduğu belirtilen 6 kişi gözaltına alındı. 2 kişi adli kontrol şartıyla serbest bırakılırken, 4 kişi de tutuklandı. Dosyaya gizlilik kararı konulurken, gazeteci Candemir ise Emniyet’e giderek hakkında açılan soruşturma nedeniyle ifade verdi. Candemir’e Emniyet’te ‘Haberi niçin yaptın’ gibi sorular soruldu.

Aradan geçen 4 aylık süre içinde tutuklanan tecavüzcüler serbest bırakılırken, Gazeteci Candemir hakkında dava açıldı.

Candemir, son olarak AKP tarafından meclisten geçirilen sansür yasasının 217/A maddesi “Sırf halk arasında endişe, korku veya panik yaratmak saikiyle, ülkenin iç ve dış güvenliği, kamu düzeni ve genel sağlığı ile ilgili gerçeğe aykırı bir bilgiyi, kamu barışını bozmaya elverişli şekilde alenen yaymak” suçlamasıyla yargılanacak. Van Cumhuriyet Savcılığı Candemir hakkında ki iddianamesini mahkemeye sundu ve iddianame kabul edildi.

Cinsel saldırganlar serbest bırakılırken, haberi yapan Candemir, 6 Haziran 2023 günü hakim karşısına çıkacak.