Tek geçim kaynakları tandır

Kürdistan'da tarihi bir kültüre sahip olan tandırlar kadınların emeği ile yapılıyor. Sarya Erdoğan ve Şükran Erkuş da yıllardır yaptıkları tandırlarla geçimlerini sağlıyor.

Kürdistan'da Kürt kadınları arasında tandır yapmak ve tandır ekmeği pişirmek tarihi bir kültüre sahip. Amed'in Yenişehir ilçesine bağlı Seyrantepe mahallesinde yüzlerce kadın eşi ve çocuklarıyla birlikte tandır yaparak hem geçimini sağlıyor hem de geleneklerini yaşatıyor. 1990'lı yıllarda devletin zulmünden dolayı Lice'nin köylerinde göç edip Seyrantepe mahallesine göç eden yurttaşlar köy kültürlerini burada da sürdürüyor.

Sarya Erdoğan'ın ailesi de zorunlu olarak Seyrantepe'ye göç etmek zorunda kalanlardan. Sarya Erdoğan 1990 yılında devletin savaş politikaları ve koruculuk sisteminin dayatılmasının ardından köyleri askerler tarafından yakıldı. 28 yıl önce Seyrantepe'ye yerleşen Sarya ana 22 yıldan fazladır da ailesinin geçimini sağlamak amacıyla tandır yapıyor.

TANDIR YAPARAK GEÇİMİNİ SAĞLIYOR

Lice'den Seyrantepe'ye göç ettiklerinde ekonomik anlamda çok güçlük çektiklerini dile getiren Sarya ana, "O dönem Amed'de yaşamanın şartları ve koşulları çok ağırdı, o yüzden geçimimizi sağlamak için bir iş yapmamız gerekiyordu. Tandır yapmak köy kültürümüzde olan bir şeydi. Şimdiye kadar geçimimi tandır yaparak sağladım" diye konuştu.

Tandır yapmak için Sur'a bağlı Kehba köyünden toprak getirdiklerini kaydeden Sarya ana, 1 kamyon toprağın ise bin lira olduğunu belirtti. Toprağın içine tuz, saman ve hayvan kılı kattıklarını söyleyen Sarya ana, hafta da bir tandır yaptıklarını anlattı. Tandır yapımında büyük emek verildiğine dikkat çeken Sarya ana, büyük tandırın 250, küçük tandırın ise 150 liraya satıldığı bilgisini verdi.

'EMEĞİMİZİN KARŞILIĞINI ALAMIYORUZ'

Şükran Erkuş isimli anne ise 15 yıldır tandır yaparak ailesinin geçimini sağlıyor. Emeklerinin karşılığının alamamaktan yakınan Erkuş, Seyrantepe mahallesinde yüzlerce ailenin tandır yaptığını ve her birinin tandırları farklı fiyattan sattığını vurguladı.

Kürdistan'da iş imkanlarının olmadığına değinen Şükran Erkuş devamla şunları belirtti: "En büyük yaşam kaynağımız su ve toprak. Ben bu şekilde haftada bir tandır yapıyorum. Böylelikle kimseye muhtaç olamayarak kendi geçimimi sağlıyorum." Tandırların sadece Amed'de satılmadığını söyleyen Erkuş, Kürdistan ve Türkiye'nin birçok şehrinden tandır almaya gelen insanların olduğunu dile getirdi.