Tevgera Azadî’den yeni Helebçelere karşı demokratik özerklik vurgusu

Helebçe Katliamından daha büyük bir tehlikenin var olduğuna işaret eden Tevgera Azadî, Kürt toplumunun demokratik özerklik sistemi çerçevesinde örgütlenmesinin ve mücadele etmesinin önemini vurguladı.

TEVGERA AZADÎ

Tevgera Azadî, 5 binden fazla Kürt’ün kimyasal saldırılarla katledildiği Helebçe Katliamı’nın 36’ncı yıl dönümü dolayısıyla yazılı açıklamada bulundu. Açıklamada, “36 yıl geçmesine rağmen Kürt halkına karşı her türlü yasaklı silah kullanımı devam ediyor. Sadece coğrafya değişti. Kürt halkı katlediliyor, meşru mücadelelerine karşın Kürt halkını yok etme girişimi devam ediyor” denildi.

Kürt halkına karşı Baas rejimi ile AKP-MHP rejimi arasında bir zihniyet farklılığının bulunmadığı ifade edilen açıklamada özgür ve iradeli Kürt’ün her zaman bu rejimlerin hedefinde olduğu belirtildi.

Helebçe Katliamı’nın 36 yıl geçmesine rağmen Başurê Kurdistanlı yetkililerin herhangi bir ders çıkarmadığına değinilen açıklama, “Başûrê Kurdistan’da ulusal birlik inşa edilemedi. Tüm partiler bir araya gelerek düşmana karşı ortak bir tutum geliştiremedi” ifade edildi.

Devamında şu ifadelere yer verildi: “Yıkılan Baas rejimi, Kürt halkını ve onun özgürlük mücadelesini yok etmek için her türlü soykırımı uyguladı fakat sonuca ulaşamadı. Ama gelinen aşamada artık Kurdistan Bölgesi’nin iktidarı yüzünden Başûrê Kurdistan’da halk iradesi ve mücadelesi diye bir şey kalmamıştır. Durum öyle bir boyuta ulaştı ki, Kurdistan Bölgesi’nin siyasi statüsü ve Irak’ın federal sistemi tehdit ediliyor.

Dolayısıyla Kürt halkı ve Başûrê Kurdistan’daki Kürt toplumu yeniden örgütlenmez, demokratik özerklik sistemi çerçevesinde mücadele etmez, ideolojik ve örgütsel bir mücadele geliştirmezse, önümüzdeki durum Halepçe Katliamından çok daha kötü olacaktır.”