Tevgera Azadi: Türkiye'nin isteğiyle ofislerimiz kapatıldı

Tevgera Azadi, partilerinin kapatılmasının işgalci Türk devletine yaradığına dikkat çekerek, "Irak ve Kürdistan bölgesindeki parti grupları buna karşı irade sahibi olup tutum göstermelidir. Irak hükümeti de sessiz kalmamalıdır" dedi.

Tevgera Azadi’nin ofislerinin kapatılması üzerine Türkiye Hewlêr Konsolosu Hakan Karaçay, YNK’ye teşekkürl etti ve Tevgera Azadi'yi de ‘terörist’ olarak tanımladı. 

Tevgera Azadi Eş Başkanlığı, konuya ilişkin bugün yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, “Türkiye’nin Kürdistan Bölgesi temsilcisinin açıklaması Irak ve Kürdistan’ın egemenlik bütünlüğünü çiğnemenin dışında, idari siyasi ve tüm ölçülerin sınırları aşılması anlamına gelmektedir. Yasal bir parti olmasının yanında temel dokularını demokrasi ve barış oluşturmaktadır. Ulusal bir görüş sahibi olan Tevgera Azadi’yi hiçbir taraf ‘terör’ olarak adlandıramaz, hiçbir kimse suçlayamaz" denildi.

'KİMLERİN ETKİSİYLE KARAR ALINDIĞI GÖRÜLDÜ'

Açıklamada şu ifadelere de yer verildi:

"Kuruluşumuzdan itibaren resmiyet başvurusunda bulunduk. Ancak halen yanıt verilmedi. Kürdistan Bölgesinde çıkarılan kararlar bazen Kürdistan’ı işgal etmek isteyen işgal odaklarının çıkarlarına hizmet ediyor. Tüm bunlara rağmen Irak ve Kürdistan Bölgesi’ndeki tüm partiler gibi yasalız. Irak’ın tamamında (Irak 19 vilayette oluşmakta) parti ofisi açma hakkımız bulunmaktadır.

Türkiye'nin Hewlêr Konsolosu Hakan Karaçay bölge hükümetine teşekkürlerini sunarken, Tevgera Azadi'yi de 'terörist' olarak tanımladı. Partimiz hakkında alınan kararın kimlerin etkisiyle alındığını ve kimlere fayda sağladığını sormuştuk. İşte bu açıklama ile işgalcilerinin Kürdistan’dan faydalandığı ortaya çıkmıştır.  Karar ne hukuki ne de yasaldır."

'TÜRKİYE KÜRDİSTAN'A VALİ OLMAK İSTİYOR!'

Türkiye'nin işgalci planlarına dikkat çekilen açıklamada, "Türkiye Kürdistan bölgesine vali olmak istiyor ve bölgeyi yönetmek istiyor. Bunun için herkes tutum sahibi olmalı ve bunu kabul etmemelidir. Biz Irak ve Kürdistan Bölgesi hükümetine şu soruyu sormak istiyoruz, Türk bir temsilcisi sınırları aşmayı kendine hak olarak görüyorsa, o halde Irak ve Kürdistan bölgesinin egemenliği neresidir? Sınırları aşan Türkiye’ye bunun cevabı verilmelidir. Şayet bölge iktidarı kendi çıkarları için bu durumu kabul etse bile, halkımız kabul etmemelidir" diye kaydedildi.

ÇAĞRI

Tevgera Azadi, açıklamasının sonunda şöyle dedi:

"Irak ve Kürdistan Bölgesindeki parti grupları buna karşı irade sahibi olup tutum göstermelidir. Irak hükûmeti de sessiz kalmamalıdır. Sessizlik teslim olmaktır. Türkiye bu şekilde durmayacaktır. Öte yandan bazı güçler de Türkiye’ye yardım etmektedir. Biz bu konuyu gündemimize alıp, buna karşı sessiz kalmayacağız. Hukuksal tüm yolları deneyeceğiz.”