Türk ordusu koordinede çığlıklara boğuldu

Çukurca’ya bağlı Koordine Tepesi'nde bulunan Türk askerlerine karşı düzenlenen eyleme katılan HPG gerillası Şervan Amed, Türk ordusunun koordinede çığlıklara boğulduğunu söyledi.

HPG gerillarının Şehit Bager ve Şehit Ronya Devrimci Hamlesi kapsamında 19 Nisan gecesi saat Çukurca’ya bağlı Koordine Tepesinde bulunan Türk askerlerine karşı yaptıkları eyleme katılan gerillalarla karşılaştık. 12 askerin öldürüldüğü, 10 askerin yaralandığı eylemin saldırı gruplarında yer alan gerilla Şervan Amed, eyleme ilişkin detayları anlattı.

Eylemin şehit düşen yoldaşlarının intikamını almak için yaptıklarını söyleyen HPG gerillası Şervan Amed, "Önderliğimiz üzerinde mutlaklaştırılmış tecrit sürerken ve halkımız yok edilmek istenirken bizlerde bulacağımız her fırsatta eylem yapacağımızı bir kere daha belirtmek istiyoruz. Planlaması yapılan bu eylemde ben de yer aldım. Bu eylemin yapılmasını 2 haftaya yakın bir süredir bekliyorduk ve kayıpsız sonuç alan bir eylem olması için bütün arkadaşlarımız büyük bir yoğunlaşma içerisine girmişti.

Eylem olacağı için arkadaşların moralleri ve istekleri çok yüksekti, ne de olsa düşmanımıza darbe vuracak ve halkımızın, yoldaşlarımızın intikamını alıp, Türk devletini çöküşe bir adım daha yaklaştıracaktık. Cephane çekimi bitmiş yine imkanlar dahilinde erzak temin edilmişti. Yoğun bir şekilde düşmanın vurulacak tepesi keşfediliyordu. Düşman tam anlamıyla denetim altına alınmış ve her adımları arkadaşlarımız tarafından izleniyordu. Bu kadar uğraş eylemin başarılı olması içindi ve bunun için gerekli her türlü fedakarlık arkadaşlar tarafından yapılıyordu" diye konuştu.

‘EYLEM İÇİN GRUPLAR YOLA ÇIKMAYA BAŞLADI’

Eylem öncesi tatbikatların da yapıldığını ifade eden gerilla Amed, "Sonunda eylem zamanı gruplar bir araya gelmişti. Komutanlarımız eylem öncesi bizlerle son defa toplantı yaparak bir kere daha tartışmalar yürüttü. Yıllarca savaş içinde oluşan deneyim ve tecrübelerini bizlere aktarıyorlardı. Artık eylem için grup grup yola çıkmaya başladık. Yapılan planlamaya göre Koordine tepesinde bulunan Şehit Bager alanında bulunan düşman mevzileri imha edilecekti, bunun için iki saldırı kolu çıkarılmıştı. Bunun dışında iki savunma kolu da saldırı gruplarına destek olacaktı.

Tepenin altında düşmanın termal kameralarını boşa çıkarmak için gerillanın geliştirdiği tedbirleri ve teknikleri harekete geçirerek yolumuza devam ettik. Düşman mevzilerine yaklaştığımızda askerlerin bağırma sesleri geliyordu ve birbirleriyle konuşuyorlardı. Aslında bu da askerlerin ne kadar korktuklarını gösteriyordu, korktuklarını birbirlerinden saklamak ve biraz da olsa rahatlamak için bağırıp konuşuyorlardı.

Diğer saldırı grubu ile ayrılıp 4 kişilik saldırı grubumuz ile mevzilere doğru harekete geçtik ve sızma yapa yapa düşmanın tepenin etrafına döşediği tellerine ulaştık ve telleri dikkatlice kestik. Karın üzerinden sürüne sürüne mevzilerin altına kadar geldik, diğer saldırı kolu ise mevzilere çok yaklaştığı için bir askerin arkadaşları görmesiyle eylem başladı ve asker ile silah sesleri iç içe yükseliyordu. Bunlar yaşandığı zaman bizler de harekete geçip düşman mevzilerini vurarak tepeye girdik" şeklinde konuştu.

‘BAZI ASKERLER SİLAHLARINA BİLE ULAŞAMAMIŞTI’

Tepede yaşanan yoğun çatışmaya da değinen Amed devamla şunları belirtti: "Düşman bilinçli bir şekilde bazı mevzilerini boş bıraksa da, biz yine her mevziye bomba atıp bakıyorduk. Bizler tepeyi düşürmek için saldırıyor, askerler ise bir yolunu bulup kaçmak için savaşıyorlardı. Askerlerin bağırışları tepenin her yanından geliyordu. Çatışma devam ederken bir arkadaş yanımızda bulunan bir mevziye girdi, bu mevziyi zaten bombalarla vurmuştuk ve mevzi boştu. Mevzinin içinde Türk bayrağı rahatça görülüyordu. Diğer koldaki arkadaşlar ise düşmanın onları görüp vurmasına rağmen bombalarla mevzileri vurmaya başlamışlardı ve arkadaşlar burada da bir kaç mevziiye girmişlerdi.

Tepede mevzilerin çoğu düşmüş sadece 1-2 tane mevzi kalmıştı ve diğer askerler de kaçmışlardı. Tabi düşürülen mevzilerdeki asker cenazelerine tekrardan baktık ve sayım yaptık, bütün bu olanların çekimini kafa kamerası ile kayda aldık. Arkadaşlar öyle şiddetli ve ani vurmuşlardı ki bazı askerler yanlarındaki silahlarına ulaşamamışlardı. 15 dakika süren eylemimiz bittikten 20 dakika sonra savaş uçakları eylem yerini ve etrafını vurmaya başladılar.

Tahmin ettikleri geri çekilme hatlarını vurmalarının yanında asker mevzilerinin çok yakınlarına savaş uçakları bombardıman yaptı. Tahminimce kendi mevzilerini de vurmuş olabilirler, çünkü geçmiş pratiklerden bildiğimiz gibi bir arkadaşı şehit etmek için kendi askerlerini bile vurabiliyorlar. Türk ordusu etrafı ve kendi askerlerini bombalarken bizler ise güvenli alanlara varmıştık."