Turgut: Öcalan barış dedikçe, devlet savaş diyor

2009 yılında Öcalan’ın çağrısı ile Türkiye’ye gelen Barış Grubu Sözcüsü Nurettin Turgut, "Barış için ne kadar uğraş versek de devletin barışmaya niyeti yok. Öcalan barış dedikçe, devlet kayyumlar ile savaş diyor" dedi.

Kürt Halk Abdullah Öcalan’ın avukatları 7 Ağustos’ta İmralı’ya giderek görüşme gerçekleştirdi. Görüşmenin ardından Öcalan’ın mesajı kamuoyuyla paylaşıldı. Mesajda Öcalan, "Kürtlere yer açmaya çalışıyorum gelin Kürt sorununu çözelim. Bir haftada çatışma durumunu, ihtimalini ortadan kaldırırım diyorum. Ben çözerim, kendime güveniyorum, çözüm için hazırım. Ancak devlet de devlet aklı da gereğini yapmalıdır" dedi. 2009 yılında Öcalan’ın çağrısı ile Maxmur Kampı’ndan Türkiye’ye gelen Barış Grubu Sözcüsü Nurettin Turgut, Öcalan’ın son dönemde yaptığı açıklamalara ilişkin konuştu.

Öcalan’ın son 30 yıldır barış çabalarını bir an olsun eksiltmediğini ifade eden Turgut, "Önderliğimiz her zaman bu barış gündemini oluşturma ve canlı tutmak için büyük bir çaba verdi. 100 yıldan bile fazla olan bir Kürt meselesinin sadece çatışma ve savaşla bitmeyeceğini kendi de biliyordu. 1993’te başlayan bir süreç ile bu barış ve çözüm çabaları hep sürdü. 2005’e doğru ise bu barış çabaları çok daha fazla gündeme geldi. Ama ne yazık ki bizler en başından beri biliyor ve görüyoruz bu devlet hiçbir zaman çözüme yanaşmadı" dedi.

İNSANIM DİYEN HERKES MÜCADELEYE ORTAK OLMALI

Devletin barışın aksine attığı tüm adımlara rağmen Kürt Halk Önderi Öcalan ve Kürt halkının her zaman barıştan yana olduğunu ve bunun için de sayısız kez adım attığını kaydeden Turgut, bunun belki de en önemli örneğinin kendisinin de sözcülüğünü yaptığı, 2009 yılında Maxmur’dan gelen Barış Grubu ve sonraki süreç olduğunu söyledi. Turgut, "Bizim gelişimiz barışa olan özlemimizdendi. Ama devlet ne yaptı o masayı da devirdi. 2013 yılında başlayan Barış müzakereleri esnasında ülkede gözle görülür bir sükûnet hakimdi. Ekonomiden tutun da ölüm haberlerinin bitmesine kadar birçok alanda halk huzura kavuşmuştu. Ne yazık ki bu huzur ortamı baltalanmak istendi ve masa devlet tarafından devrildi” diye konuştu.

Bugün yine Öcalan tarafından bir barış çabası olduğunun altını çizen Turgut, bunun barış için açık bir çağrı olduğunu ve devletin de buna kulak vermesi gerektiğini söyledi. Tüm bu barış çağrılarına rağmen devletin son günlerde attığı adımların barışa değil savaşa yönelik olduğunu kaydeden Turgut, şu çağrıda bulundu: "Bizler barış için ne kadar uğraş versek de 3 büyükşehir belediyemize atanan kayyumlar şunu gösteriyor ki; bu devletin bizler ile barışmaya niyeti yoktur.

Öcalan barış dedikçe, devlet kayyumlar ile savaş diyor. Bizler her fırsatta barış demeye devam edeceğiz ama bu tekçi, ırkçı ve anti demokratik yaklaşımlar ile de mücadele edeceğiz. Sadece Kürt halkına çağrı yapmıyorum. İnsanım ve vicdan sahibiyim diyen herkesi bu mücadeleye de ortak olmaya çağırıyorum."