Türk devleti kaçırdı, gözaltına aldı ve katletti

İHD üyeleri ve kayıp yakınları, Mehmet Tekdağ, Av. Metin Can, Dr. Hasan Kaya ve Nezir Tekçi için buluştu.

İnsan Hakları Derneği (İHD) üyeleri ve kayıp yakınları eylemlerini bu hafta da sürdürdü.

Amed’de İHD üyeleri ve kayıp yakınları, eylemlerin 783’üncü haftasında Rezan (Bağlar) ilçesinde bulunan Koşuyolu Parkı’ndaki Yaşam Hakkı Anıtı önünde bir araya geldi. Bu haftaki eylemde, 12 Şubat 1993'te Amed’de katledilen Mehmet Tekdağ’ın hikâyesi anlatıldı.

 Açıklama öncesi konuşan Mehmet Tekdağ’ın kardeşi İffet Mutaş konuştu.
Tekdağ’ın hikâyesini ise İHD Yönetim Kurulu üyesi Bewer Çindemir okudu.  


ÊLIH
Êlih’de de İHD şubesi üyeleri ile kayıp yakınları, eylemlerinin 619’uncusunu Gülistan Caddesi üzerinde bulunan İnsan Hakları Anıtı önünde yaptı. Eylemde 21 Şubat 1993 tarihinde Xapêt’te JİTEM tarafından kaçırıldıktan sonra katledilen Av. Metin Can ile Dr. Hasan Kaya’nın hikâyesi okundu.

 İHD Êlih Şube Yöneticisi Reşit Çetinkaya, 21 Şubat 1993 tarihinde JİTEM tarafından Av. Metin Can ile Dr. Hasan Kaya’nın Xarpêt il merkezindeki evlerinden kaçırılarak katledildiğini anlattı.


COLEMÊRG
İHD Colemêrg Şubesi üyeleri ve kayıp yakınları da eylemlerinin 109’uncu haftasında Gever ilçesindeki Sanat Sokağı’nda buluştu. Eyleme Barış Anneleri, DEM Parti ve DBP yöneticileri katıldı.

Açıklama metnini İHD Şube Colemêrg Şubesi Eşbaşkanı Sibel Çapraz okudu.
Bu haftaki eylemde Colemêrg’in Gever (Yüksekova) ilçesine bağlı Yêkmal’a Jorê köyünde çobanlık yapan, 28 Nisan 1995 tarihinde Gelibolu Piyade Tugayı’na bağlı Türk askerler tarafından ulusal kıyafetleri gerekçesiyle gözaltına alınan alınarak, kurşunlandıktan sonra bedeninde mayın patlatılan 25 yaşındaki Nezir Tekçi için açıklama yapıldı.