Tutsak yakınları ölüm oruçlarına dikkat çekti

İHD Antep Şubesi ve tutsak yakınları, Antep H Tipi Kapalı Cezaevi önünde açlık grevleri ile ölüm oruçlarına dikkat çekti.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Antep Şubesi, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecride karşı 1 Mart tarihinden beri 72 tutsağın açlık grevinde olduğu Antep H Tipi Kapalı Cezaevi önünde, aileler ile basın açıklaması düzenledi. 

HDP, DBP il örgütleri, Antep Barosu'na kayıtlı avukatların destek verdiği eyleme, çok sayıda kişi katıldı. Anneler, açlık grevinde olan çocuklarının fotoğraflarını ellerinde tutarken, sık sık "Bijî berxwedana zindanan" sloganı attı. 

İmralı'da yapılan görüşmeye dikkat çeken İHD Şube Başkanı Salman Yergin, bu ışığın sönmemesi için gerek siyasilerin, gerek sivil toplum örgütlerinin ellerinden gelen çabayı göstermeleri gerektiğini söyledi.

'TALEP KABUL EDİLMEZSE...'

Yergin, 15 tutsağın açlık grevini ölüm orucuna dönüştürdüğünü de hatırlatarak, şöyle devam etti: “Son günlerde İHD’ye başvuran mahpus yakınları açlık grevini sürdüren tutukluların sağlık durumlarından endişe etmektedirler. Başvuru yapan açlık grevini sürdüren yakınlarının kilo kaybı, unutkanlık, görme bozuklukluları gibi sağlık sorunlarının ortaya çıktığını anlatıyorlar. Tutuklarının talebi olan tecridin kalkması anayasal, yasal ve Türkiye’nin de altına imza attığı uluslararası hukuka uygun taleplerdir. Siyasi iktidarı bir an önce sorumlu davranarak hapishanelerdeki tecridi kaldırmaya davet ediyoruz. Talepler yerine getirilmediği takdirde ortaya çıkacak acı tablodan siyasi iktidar sorumludur. Böyle bir sonuç hepimiz için onarılması olanaksız yaralar açacaktır.”