Urfa’da 13 kişi tutuklandı

Urfa’nın Halfeti ilçesinde işkence edilerek gözaltına alınanlardan 13 kişi tutuklandı. Polis avukatlara haber vermeden ifade aldı. Mahkemeye çıkarılanların hepsi işkenceyi anlattı. Kadınlar "Daha çok şey yapıldı, ancak utanıyoruz, anlatamıyoruz" dediler.

Urfa’nın Halfeti ilçesi Dergili (Dêrto) Mahallesi’nde 18 Mayıs'ta gözaltına alınan 51 kişiden, kalan 28 kişide adliyeye çıkarıldı. Adliyeye çıkarılan 28 kişiden Celal Ercan, Celal Yıldırım, Cindi Zincirkıran, Mehmet Alakuş, Zeki Alakuş, Besravi Atmaca, Fahrettin Alakuş, Fatma Alakuş, Mustafa Kahraman, Ömer Gül, Vakas Kılıç, GazelayAlakuş ve Mehmet Salih Yıldız alınan savcılık ifadelerinden sonra “Örgüt üyesi olmak” iddiası, tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk edildi. Mahkemeye çıkarılan 13 kişi “Örgüt üyesi olmak” suçlamasıyla tutuklandı.

Abdullah Polat, Mahmut Pehlivan, Tacettin Gül, Feyzullah Gül, Emin Zincirkıran, Halil Zincirkıran, Mehmet Yıldırım, Uğur Yıldırım, Mustafa Yıldırım, Abdullah Yıldırım, Mehmet Korkmaz, Ahmet Korkmaz, M. Sait Çiftçi, Kader Çiftçi ve Güler Alakuş ise savcılık talimatıyla serbest bırakıldı.

Gözaltına alınanlar arasında olan Celal Ercan, mahkemede verdiği ifadede emniyette gördüğü işkencelerden kaynaklı kulaklarının duymakta zorlandığını, emniyette kendisine ne sorulduğunu bilmediğini, sorulan soruları hatırlamadığını söyledi. Ercan’ın avukatı savunmasında, müvekkilinin okuma yazması olmadığını, kollukta darp edildiğini, darp sonucu kulaklarının duymadığını, müvekkilinin CMK’den gelen avukat huzurunda alınan ifadesini kabul etmediklerini, müvekkilinin fiziki izleniminin mahkeme tarafından tutanak altına alınmasını ve adli tıbba sevk edilmesi talebinde bulundu.

12 gündür gözaltında olan Celal Yıldırım da, emniyette verdiği ifadeyi kabul etmediğini, kollukta verdiği ifadesinin işkence altında alındığını ve serbest bırakılmasını talep etti. Yıldırım’ın avukatı, savunmasında yazılı beyan vermesine rağmen ifade işlemleri sırasında kendisine haber verilmediğini, CMK’den avukat istenerek müvekkilinin öyle ifadesinin alındığını belirtti. İfade öncesinde müvekkilinin psikolojik ve fiziki darba uğradığını, alınan ifadesinin de yasadışı bir şekilde alındığını ve ilerleyen zamanda alınan ifadelerin müvekkilinin aleyhine kullanılmak için alındığını belirten Yıldırım'ın avukatı, müvekkilinin okuma yazması olmadığını, bu şekilde alınan ifadelerin tercüman aracılığı ile alınması gerektiğini, ancak bunun da yapılmadığını belirtirken, müvekkilinin gördüğü işkencelerden kaynaklı adli tıbba sevki talebinde bulundu.

İşkence edilen Cindi Zincirkıran, savunmasında emniyette işkence altında ifadesinin alındığını ve suçlamaları kabul etmediğini söyledi. Ardından söz alan avukatı, müvekkilinin kollukta verdiği ifadesini kabul etmediklerini, ifade işlemleri sırasında orada bulunmadığını ve ifadelerin hukuka uygun olarak alınmadığını belirterek, müvekkilinin serbest bırakılmasını istedi.

‘İNSANLAR ÇOCUKLARI İLE TEHDİT EDİLDİ’

Ardından savunması alınan Fahrettin Alakuş da emniyette verdiği ifadesinin işkence altında alındığını ve o ifadeleri kabul etmediğini söyledi. Alakuş’un avukatı, savunmasında müvekkilinin ifadesi alındığı sırada avukatı olarak ifadeye giremediğini söyledi. Müvekkilinin başından geçen olayları anlatamadığını, kendisine yoğunca işkence yapıldığını söyleyen avukat, müvekkilinin eşinin istismar edildiğini ve kendisine ne yapıldığını anlatamadığını ifade etti. Müvekkilinin 14-15-16 yaşlarında 3 çocuğunun da gözaltına alındığını ve çocuklarıyla tehdit edildiğini kaydeden avukat, müvekkilinin emniyette zorla işkence altında ifadesi alındığını, kendisine yöneltilen suçlamaları kabul etmediklerini ve serbest bırakılmasını talep etti. Mahkemede savunma yapan Fatma Alakuş, emniyette ifadesinin alındığını, ancak bir şey anlamadığını, anlatacak çok şeyi olduğunu, ancak ortamdan kaynaklı utanıp anlatamadığını belirterek, “Bu adalet değil. Üzerime atılı suçlamaları kabul etmiyorum. Kollukta verdiğim ifade işkence altında verilmiştir, kabul etmiyorum” dedi.

Ardından savunma yapan Gazaley Alakuş ise, emniyette verdiği ifadelerin işkence altında zorla alındığını ifade etti. Alakuş savunmasında, “Emniyette bana işkence ettiler. Cop ve tekmelerle bana saldırdılar. Vücuduma elektrik verdiler. Daha çok şey yaptılar, ancak ortamdan kaynaklı anlatamıyorum” diye belirtti.

Mahkemede gözaltında işkence altında olduğunu söyleyen Zeki Alakuş ise, emniyette verdiği ifadeyi kabul etmediğini, işkence altında zorla ifadesinin alındığını söyledi. Emniyette kendisine sorulan soruların tümüne "evet, hayır" diye cevap verdiğini, yaşadığı işkencelerden kaynaklı kafasının yerinde olmadığını ve atılı suçu kabul etmediğini söyledi.