Vahşet bodrumlarında katledilenler anıldı

Cizîr ilçesinde bodrumlarda katledilenler için düzenlenen anmada, Büyük Özgürlük Yürüyüşü selamlandı.

Şirnex'in Cizîr ilçesinde 2015 yılındaki soykırımcı saldırılar döneminde mahsur kaldıkları evlerin bodrumlarında katledilenler anıldı. Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) binasında yapılan anmaya, Büyük Özgürlük Yürüyüşü'nün Wan kolunda yer alan siyasetçi ve sivil toplum örgütü temsilcileri de katıldı. Cizîr Halk Meclisi Eşbaşkanı Mehmet Tunç’un annesi Esmer Tunç, kızının cenazesini hâlâ bulamayan Hezni Arslan, evinin önünde oynarken katledilen Nihat Kazanhan’ın annesi Ayşe Kazanhan ile polis kurşunuyla katledilen Ümit Kurt’un annesi Nafiye Kurt da anmaya katıldı. Anmanın gerçekleştiği salona, şehitlerin isim ve fotoğrafları ile "Lehengên Cizîra Botan (Cizîra Botan’ın kahramanları)" yazılı pankart asıldı.  
Saygı duruşunun ardından Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma Dayanışma Birlik ve Kültür Derneği (MEBYA-DER) Şirnex Eşbaşkanı Esmer Çıkmaz konuştu. 2 çocuğunu soykırımcı saldırılarda kaybeden Anne Esmer Çıkmaz, "Üzerinden 9 sene değil 900 sene de geçse aynı gün gibi acı yaşıyoruz. Ama biz onlara söz verdik; mücadelelerinin yerde kalmasına izin vermeyeceğiz. Onların yaktığı çıra yolumuzu aydınlatıyor” dedi.
Cezaevlerinde devam eden açlık grevleri eylemlerine dikkat çeken Esner Çıkmaz, "Buradaki anneler hepsi benim gibi ciğeri yanan anneler. Biz tutsakların annesiyiz. Bu tecridi kınıyoruz" dedi.

ÖZGÜRLÜK YÜRÜYÜŞÜ SELAMLANDI

DEM Parti Sözcüsü Ayşegül Doğan, 'Büyük Özgürlük Yürüyüşü'ne işaret ederek, "Yürüyüşümüzü görmek isteyemeyenler bilsin ki barış, özgürlük ve birlik muradımıza ulaşacağız" dedi.
"Kaç yıl geçerse geçsin Cizîr’deki bu katliam unutulmaz, kimse de unutturamaz” diyen Ayşegül Doğan, "Yüz yıllardır şehirlerimizi talan ettiler, toplumumuzu çürütmek istediler, kirli savaşla bizi birbirimizden koparmak istediler. Bunlara karşı da uyanık olmak lazım" şeklinde konuştu.
Asıl gündemlerinin Özgürlük Yürüyüşü olduğunu vurgulayan Ayşegül Doğan, şunları söyledi:  "Bu yürüyüşle amacımıza ulaşacağımızı bilmemiz gerekiyor. Muhakkak tecridi kaldıracağız, İmralı’nın kapısını açacağız, Sayın Öcalan’ın sesini duyuracağız. Anneler karar verdikten sonra kimse onları engelleyemez. Sizden ne kadar korktuklarını gördünüz. Belki hiçbir yerde bu kadar bir araya gelmiyorlar, korkmuyorlar. Biz güçlüyüz, muradımıza ulaşacağız.”
Konuşmaların ardından katledilenler için sinevizyon gösterimi yapıldı.