Van'da '21 Şubat' etkinliği: Ana dillere özgürlük!

Dünya Anadil Günü Van’da düzenlenen çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. 

Van'da HDP il binasında 21 Şubat Dünya Ana Dili Günü vesilesiyle basın toplantısı düzenlendi. Toplantıya HDP İl Eş Başkanı Ümit Dede, HDP MYK Üyesi Zahide Besi, HDP PM Üyesi Zelal Yerlikaya, DBP il yöneticileri, KHK ile kapatılan Kurdi-Der yöneticileri, işgal edilen belediyelerin eş başkanları ve halk katıldı.

'ANA DİL İNSANA KİŞİLİĞİNİ KAZANDIRIR'

Basın açıklamasını yapan eski Kurdi-Der Yöneticisi Hamdullah Kumli, dilin bir toplumu var eden en temel unsur olduğunu söyledi. İnsanlığın kültür mirasının korunmasının ve kültürler arasında köprü kurulmasının en önemli aracının dil olduğunu kaydeden Kumli, “Ana dil insanların doğuştan itibaren ve doğal olarak sahip oldukları insana kişilik kazandıran bir olgudur. Bu olgu insani, felsefi, ilahi, meşru ve hukukidir. Ana dil bir halkın kimliğidir" dedi. 

'ÖZGÜRCE GELİŞMELİLER'

Kumli, ana dil önündeki bütün engellerin kaldırılarak dillerin özgürce gelişmelerinin anayasal güvenceye alınması gerektiğini belirterek, "Ana dilde siyaset, sanat, ticaret ve diğer bütün ihtiyaçların karşılanmasının önündeki engeller kaldırılmalıdır" dedi.