Van'da 3 aylık hak ihlali bilançosu

İHD Van Şubesi, yılın ilk 3 ayında yaşanan hak ihlallerine ilişkin raporunu açıkladı. 

İnsan Hakları Derneği (İHD) Van Şubesi, yılın ilk 3 ayında kentte yaşanan hak ihlallerine ilişkin rapor hazırladı. Rapor, şube binasında düzenlenen toplantıda açıklandı. Burada konuşan İHD Van Şube Başkanı Murat Melet, birçok alanda bini aşkın hak ihlali yaşandığını belirtti. 

İHD Yöneticisi Zeynep Altun ise raporu kamuoyu ile paylaştı. OHAL ile birlikte çıkarılan KHK’lerle düşünce, ifade ve basın özgürlüğü, ekonomik ve sosyal haklar ile kişi özgürlüğü konusunda ağır insan hakları ihlallerinin ortaya çıktığına dikkat çeken Altun, Anayasa ve uluslararası sözleşmelerden doğan yükümlülüklerin OHAL’de göz ardı edildiğini söyledi. 

'AĞIR BASKILAR VAR'

Altun, OHAL rejiminin siyasal iktidarın keyfi uygulamalarının aracı haline dönüştüğünün altını çizerken, şunları da söyledi: “Yaklaşık 21 aydır devam eden OHAL döneminde, basına yönelik ağır baskılar devam etmekte, bugün birçok gazeteci ve medya çalışanı halen hapishanelerde tutulmaktadır. İfade ve toplantı/toplanma hürriyeti de, valilikler ve kaymakamlıklarca alınan yasaklama kararlarıyla kısıtlanmaktadır. İlimizde de birer ay süreyle gösteri ve yürüyüş hakkı kısıtlaması giderek uzatılmaktadır. OHAL’le vücut bulan baskıcı ve otoriter yönetim, Türkiye’de demokratik siyaset kanallarını kapamakta, insan hak ve özgürlüklerinin esas alındığı yaşam biçimini imkânsız kılmaktadır."

VAN'DA 3 AYDA YAŞANAN HAK İHLALLERİ

Altun, “2018 yılının ilk üç ayında ilimizde, tespit edebildiğimiz verilere göre 127 kişi gözaltına alınmış, 41  kişi tutuklanmış, en az 113 ev ve işyerine baskın düzenlenmiştir" diyerek, şu bilgileri de verdi:

"Özellikle sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek 'Örgüt üyeliği', 'Örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek', 'Örgüt propagandası yapmak” gibi ağır suçlamalarla gerçekleştirilen gözaltı ve tutuklanmaların, kişi güvenliği ve özgürlüğünün açık bir ihlali olduğunu belirtmek istiyoruz. İlimizde üç aylık süreçte toplam bin 208  hak ihlali tespit edilmiştir. Aslında rakamlar bunun çok  daha fazlasıdır fakat gerek bir çok basın kuruluşunun kapatılması gerekse gazetecilerin görevlerini yapmaya çalışırken hapishaneye atılmasından kaynaklı veri toplamak hayli zorlaşmıştır."

BİLANÇO

İHD tarafından sunulan raporda belirtilen hak ihlalleri şu şekilde sıralandı:

* Faili Meçhul Adli Cinayetler:  1

* Yaşamını yitiren sığınmacı ve göçmenler:  2

* Yaşamını yitiren güvenlik görevlisi:  2

* Yaşamını yitiren örgüt  militanı: 6

* Kadın intiharları: 1

* Aile içi şiddete uğrayan kadınlar: 1

* Çocuk intiharları: 1

* Cezaevinde işkence ve kötü muamele: 11

* Gözaltına alınanlar: 127

* Tutuklananlar: 41

* Ev baskınları: 113

* Gözaltına alınan sığınmacı ve göçmenler: 148

* Cezaevinde sevk uygulamaları: 2

* Cezaevinde sağlık hakkı ihlali: 6

* İşten çıkarılanlar: 741