Van’da binlerce kadın 8 Mart mitinginde buluştu  

Van'da binlerce kadın 8 Mart'ı kutladı, direniş mesajları verdi. Mitingde rehin tutulan Gültan Kışanak ve Sebahat Tuncel de mesaj gönderdi.

Van’da 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü mitingi binlerce kadının katılımıyla yapıldı.

Ah Tamara Kadın Platformu öncülüğünde Musa Anter Parkı’nda düzenlenen mitinge HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Besime Konca, HDP MYK Üyesi ve Milletvekili Bedia Özgökçe Ertan, MYK Üyesi Zahide Besi, HDP Van İl Eş Başkanı Yadişen Karabulak, DBP Van İl Eş Başkanı Ayla Tarhan, HDP milletvekilleri Mizgin Irgat, Dirayet Taşdemir, KESK Eş Genel Başkanı Aysun Gezer, HDP PM Üyesi Zelal Yerlikaya, DBP PM Üyesi Şehzade Kurt, işgal edilen belediyelerin eş başkanları, TJA aktivistleri ve binlerce kadın katıldı. Alanda ‘Vardık, var olacağız’, ‘Jin jiyan e, jiyanê nekuje’ ‘Bu nikah kıyılamaz’ yazılı dövizler açılarak ‘Jin, jiyan, azadî’ sloganları atıldı.

TUNCEL VE YÜKSEKDAĞ'DAN MESAJ

Rehin tutulan HDP Eş Genel Başkanı olan Figen Yüksekdağ ile DBP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel’in Kandıra Cezaevinden gönderdiği ortak mesaj okundu.

HDP PM Üyesi Zelal Yerlikaya’nın okuduğu mesajda şöyle denildi:

"OHAL zorbalığına rağmen alanlarda, sokaklardayız. Bizler de duvarları aşarak yanınızdayız. Binlerce kadının hapsedildiği, kadın mevzilerinin kapısına kilit vurulduğu bir dönemde 8 Mart kararlılığıyla alanlarda buluşma iradenizi saygıyla selamlıyoruz. Kadına dönük katliam ve kırımı, çocuklara cinsel istismarını, Kürdistan ve Türkiye’ye yönelik savaşı durduracak yegane güç kadınlardır. Bu böyle gitmez. Kadınların birliği ve özgürlüğü, adalet ve eşitlik ittifakı geleceğimizdir. Kadınların ortak itirazı yarını belirleyecektir. Rojava’dan Amed’e, İstanbul’dan her yere aynı sesle haykıracağız: Tek yol özgürlük!"

ATAŞ: HER ALANI DAHA FAZLA KULLANACAĞIZ

Mitingin açılış konuşmasını yapan Tertip Komitesi Başkanı Seher Kadiroğlu Ataş, 8 Mart'ın tarihçesine değindi. Ataş, "Toplumsal alanlarda tarih boyunca var olduk, var olmaya devam edeceğiz. Kadını yaşamdan koparıp eve hapsetmeye karşı, erkek zihniyete karşı sokakları, iş yerlerini daha fazla kullanarak cevap olacağız. Son yıllarda yanlış politikalarla kadına yönelik şiddet ayyuka çıkmıştır. Biz kadınlar bunun cezasız kalmaması için savaşmaya devam edeceğiz" dedi.

Daha sonra DTK Eş Başkanı Leyla Güven'in 8 Mart mesajı okundu. Güven de, kadınların dünya barışı ve özgürlüğünü getireceğini belirterek, tüm dünya kadınlarının gününü kutladı.

ÖZGÖKÇE: YALNIZ DEĞİLİZ

HDP MYK Üyesi ve Van Milletvekili Bedia Özgökçe Ertan ise konuşmasına, "Bugün rehin tutulduğu için aramızda olmayan tutuklu eş başkanlarımıza, milletvekili arkadaşlarımıza, Sayın Gültan Kışanak, Evin Keve, bütün belediye eş başkanlarımıza ve tutuklu binlerce kadın yoldaşımıza buradan selamlarımızı gönderiyoruz" diyerek başladı. Özgökçe, "Yalnız değiliz, milyarlarcayız ve artık bin yıllardır süren erkek iktidarı yıkılmaya mahkûmdur" dedi.

Özgökçe, AKP'nin saldırgan politikalarına değinerek, "Bunlar da Ankara’da, Konya’da karşımıza AKP, Van’da, Mardin’de, Diyarbakır’da karşımıza kayyum olarak çıkıyorlar. Bunlara karşı topyekûn direnmemiz gerekiyor. Bunların yaratacağı toplum böylesi vicdanı çürümüş bir toplumdur. Yozlaşmaya, çürümeye karşı direnmeye devam edeceğiz. Bizler onlardan daha fazlayız. Mutlaka kazanacağız" diye belirtti.

KONCA: KADIN ÖZGÜRLÜĞÜN DİREĞİDİR!

HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Besime Konca, “Kadın kırımına ve katliamlarına karşı alanlardayız. Binlerle, milyonlarcayız. Figen Yüksekdağ, Sebahat Tuncel, Tuğba Hezer bugün direniş ve mücadeleleriyle aramızdadır. Onları hiçbir şey bizden koparamaz. Şu anda on binler zindanlarda direniyoruz. Sisê Ana şahsında tüm kadın yoldaşlarımızı bir kez daha selamlıyoruz" dedi.

"Kadın evin değil, hayatın direğidir, özgürlüğün direğidir, kadın barışın direğidir" vurgusunu yapan Konca, şöyle devam etti:

"Arap, Êzidî, Süryani kadınlara yönelik bütün katliamlara şiddetle karşı çıkmaya devam edeceğiz. Tacizi, tecavüzü meşrulaştıran zihniyetlere karşı mücadele edeceğiz. Bu kirli politika sahiplerinin kadınlara yönelik saldırılarını bertaraf edeceğiz. Demokrasi için bugün alanlara çıkan, meydanlara çıkan, iradesine sahip çıkan milyonlarca kadın, kirli siyaseti bir kez daha tasfiye edecek. Kayyumlarla halkın iradesi hiçe sayıldı. Eş başkanlık sistemine saldırı ile kadın mücadelesi hedef alındı. Demokratik siyaset için direniyoruz. Bugün parlamenterlerimiz rehin edilmiş, demokratik muhalefete Meclis kapatılmış durumda. İşte bunu kabul etmiyoruz.”

'AKP'DEN BEKLENTİMİZ YOK'

Konca, şu değerlendirmeleri de yaptı:

"Türkiye zindanlarında binlerce Kürt kadını var. Eğer biz kadınlar mücadele etmezsek, birliğimizi Bakur, Başûr, Rojhilat ve Rojava’da sağlamazsak, bize ölümü hak görüyorlar ve görecekler. 48 gündür kadınlar katlediliyor, çocuklar katlediliyor. AKP-MHP ortaklığıyla şu anda bir kadın düşmanlığıyla yürütülen bir savaş var. Erdoğan, Bahçeli, Yıldırım, Kılıçdaroğlu’nu duyuyorsunuz, nasıl da kadınlara düşmanlık yapıyorlar. Kadınların evden çıkmasını istemiyorlar. İşte buna karşı Kürt halkı iradesini ortaya koyduğu anda binlerce kişi tutuklanıyor, katliamlar başlıyor. Bu haksızlığa karşı duracak olan kadınlardır. Bunun için de kadınların örgütlenmesi lazım. Bugün Ankara’da 8 Mart’ı kutlayan kadınlar şiddet ve baskıya maruz kalmaktadır. Bizler kadınlara dönük bu saldırıları asla kabul etmeyeceğiz. Bizim AKP iktidarından hiçbir umudumuz ve beklentimiz kalmadı. Onların inancı ve feraseti ancak şiddet ve zorbalıktır. Bu ülkeye demokrasi ve özgürlüğü getirecek olan kadınlardır. Reqa'da ve Ortadoğu’da demokrasiyi ve özgürlüğü getirecek olan kadınlardır. Bugün hayatın her alanı, sokaklar, evler kadınlar için birer mücadele alanıdır."

Miting müzik dinletisinin ardından sona erdi.