Wan’da bir torpil hikâyesi: Her şey yeğen Dinçer’i işe almak için

Gürpınar Kaymakamlığı, Aile Destek Merkezi'ne bir personel almak için duyuru yaptı. Ancak başvuranlar arasında AKP’li Belediye Meclis Üyesi Suat Dinçer’in yeğeni Şükran Dinçer’de olunca yapılacak sınavın ve mülakatların seyri tamamen değişti.

Wan’ın Gürpınar ilçesinde son olarak yaşanan torpil skandalı, Türkiye’nin özetini yansıtıyor. Liyakatin değil akrabalığın ve yandaşlığın fayda ettiği AKP iktidarında skandallara her gün yeni birisi ekleniyor. Gürpınar’da AKP’liler tarafından yönetilen belediye ve kaymakamlık da bu doğrultuda usulsüzlükleri sürdürüyor.

Gürpınar Kaymakamlığı Şubat ayı içinde Kurum Dışı Kamu İşçi Alımı ilanı yayınlayarak, merkez ve çevre illerde KPSS sıralamasına göre 6 kişinin işe alınacağını duyurdu. Başvuru adresi olarak belirtilen Gürpınar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'na onlarca kişi başvurdu. Koordinatör alımında KPSS puan sıralaması esas alındı ve kişiler KPSS puanına göre çağrıldı. 

BAŞVURUCULARIN İÇİNDE AKP’Lİ YAKINI OLUNCA…

Koordinatör olmak için başvuranların içinde AKP’li Belediye Meclis Üyesi ve Belediye Başkan Yardımcısı Suat Dinçer’in yeğeni Şükran Dinçer de vardı. Buyruk kesindi ve Şükran Dinçer’in mutlaka işe alınması gerekiyordu. Ama başvuranlar içinde 3 kişinin KPSS puanı, Dinçer’inkinden daha yüksekti. Hatta sınava katılma koşullarından biri de Gürpınar’da ikametgâh şartıydı ama 6 ay önce değiştirilmesi şartına rağmen Şükran Dinçer’in ikametgâhı bir günde değiştirildi ve mülakata katılımı sağlandı.

MÜLAKATI AKP’Lİ DEĞİL BAŞKA BİRİ KAZANINCA…

İlk mülakat yapıldı ama sonuçlar istedikleri gibi çıkmadı. Sınavı Zeynep Ceyran birincilikle bitirdi. Böyle olunca devreye başka eller girdi ve Zeynep Ceyran’ın güvenlik soruşturmasında problem olduğu belirtilerek elenmesi sağlandı. 6 personelin her bir yere alımı için ise ayrı ayrı başvuru alındı ve mülakatlar yapıldı. Ceyran güvenlik gerekçesi ile elenince Şükran Dinçer’in sınavı kazandığı duyuruldu. Ancak Dinçer, mülakatta iki soruya doğru cevap verememişti ve diğer iki başvurucu da ondan daha iyi puan almasına rağmen Dinçer, koordinatör olarak işe alındı. Burada ister istemez akıllara şu soru geliyor: Madem güvenlik sorunu vardı, neden başka bir mülakatta işe aldınız?

NEDEN SINAVLAR YAZILI YAPILMADI?

Şükran Dinçer’i işe alan torpilciler, Zeynep Ceyran’ı ise bir hafta sonra ikinci bir mülakata alarak başka birimde koordinatör olarak işe alarak Dinçer’in torpille işe alımına yönelik tepkilerin önüne geçmek istedi. Tüm bunlar oldu bittiye getirildi ve Gürpınar Kaymakamı, gururla işe alınan personeli açıkladı ancak sınavların puan listesini açıklamadı. Normal şartlarda sınavın önce yazılı olması gerekirken direkt mülakat sistemi ile yapılması bile Dinçer’i işe almak için adeta yangından mal kaçırıldığını ortaya koyuyor.