Van'da eylemler: Tecrit hemen kalkmalı!

Van merkez ve ilçelerinde, tutsakların ölüm orucuna geçmesi üzerine açıklamalar yapılarak, "Tecrit derhal kalkmalı" denildi. Eylemlerde, tecridin savaşı dayattığına dikkat çekildi.

Cezaevlerinde siyasi tutsaklar tarafından başlatılan ölüm oruçları nedeniyle ilişkin Van ve ilçelerinde kitlesel eylemlerle açlık grevi direnişçilerinin talebinin kabul edilmesi çağrısında bulunuldu.

Cezaevlerinde tecride karşı açlık grevi eylemlerinin ölüm orucuna dönüşmesi üzerine Van ve ilçelerinde kitlesel basın açıklamaları yapıldı. Van’da düzenlenen basın açıklamasına HDP Van il eşbaşkanları Yadişen Karabulak, Ümit Dede,  DBP İl Eşbaşkanı Ökkeş Kava, DTK temsilcileri, KJA aktivistleri, TUHAY-DER yetkilileri ve halk katıldı.

'KENDİ HUKUKUNU BİLE UYGULAMIYOR!'

Basın açıklamasını okuyan HDP Van İl Yöneticisi Ömer Sönmez, “Mevcut AKP-MHP iktidarı bu hukuki talebe rağmen açlık grevlerine karşı üç maymunu oynuyor" dedi.

“Yapılan tüm uyarılara rağmen kendi hukukunu bile uygulamaktan imtina eden AKP-MHP’nin politikaları nedeniyle açlık grevi eylemleri kritik bir safhaya ulaşmıştır" diyerek sözlerini sürdüren Sönmez, şöyle konuştu:

'TECRİT SAVAŞI DAYATIYOR'

“Siyasi tutsaklar bugün açlık grevi eylemini ölüm orucuna  dönüştürdü ve bunu da kamuoyuna deklare etti. Siyasi tutsakların aldığı bu karar çerçevesinde bugünden itibaren 15 siyasi tutsak ‘ölüm orucu’ eylemine başladı. Siyasi tutsakların sesine ses olmak ve iktidarın duyarsızlığını protesto etmek amacıyla milletvekillerimiz de şu anda meclis genel kurulunda oturma eylemi gerçekleştiriyor. Bizler de buradan onların sesine ses veriyor ve ‘talepleri taleplerimizdir’ diyoruz.” 

Sönmez, tecridin derhal kaldırılması gerektiğini belirterek, tecridin savaşı dayatmak anlamına geldiğini de söyledi.

Van’da ayrıca,  tüm ilçelerde basın açıklaması yapılarak, tecrit politikalarına son verilmesi istendi.