Van, polis engeline rağmen iradesine sahip çıkıyor

Van'da kayyum işgali protestoları 6. gününde devam etti.

Van'da kayyum işgali protestoları 6'ncı gününde devam ediyor. Van Büyükşehir Belediyesi eşbaşkanları, milletvekilleri ve parti yöneticilerinin aralarında bulunduğu kitle, açıklama yapmak için Dabbaoğlu Parkı'nda geçti. Polislerin ablukasına alınan HDP'lilerin açıklama yapmasına engel olunmak istendi. Tüm engellemelere rağmen HDP'liler açıklama yaptı.

'SİYASİ DARBE'

Yerine kayyum atanan Van Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Bedia Özgökçe Ertan'ın konuşmasını bastırmak için polis megafonla "Açıklamayı il binanızda yapın" anonsları yaptı. Anonsları dinlemeyen Özgökçe, 19 Ağustos’ta atanan kayyumların “siyasi darbe” olduğunu belirtti. Özgökçe, “Günlerdir hakkımızda yayılan manipülatif haberlerle kamuoyunu yanıltmaya çalışıyorlar. Bu karar halkın seçme seçilme hakkına bir darbedir. Bu halkın iradesini almış kişileriz. Van, Diyarbakır ve Mardin halkı sandığa gidip kayyuma 'Hayır' diyerek oy verdi” dedi.

'KAYYUMLAR BORÇ BIRAKTI'

İki buçuk yıllık kayyum pratiğinin ortada olduğunu söyleyen Özgökçe, “Yeniden belediyenin olanaklarını halka kapatmışlardır. AKP'li seçmenin de bunu bir kere daha düşünmesi gerekiyor. Sizlerin de seçtiği meclis üyeleri feshedildi. 1.2 milyar TL'lik borçla belediyeleri aldık. Bu enkaz içinde 4 aydır karşılaştığımız manzara yolsuzluk, usulsüzlük ve haksızlıktan başka bir şey değildir. Bunları savcılıklara bildirdik. Halk bunun hesabını meşru zeminde sormaya devam edecektir” diye konuştu.

Kayyumların belli kesimlere rant sağladığını kaydeden Özgökçe, “48 bin TL'ye yemek takımı almak suçtur. Protokol teknesini 638 bin TL'ye tadilattan geçirerek sadece 'Altın günü' olarak kullanmak suçtur. Aynı gün içerisinde 3 tane 2 milyonluk, 3 milyonluk, 5 milyonluk doğrudan temin ihalesi yapılamaz, yasa gereği suçtur. Bunların teşhirini yapıyorduk. Halka kayyum döneminde verilen tahribat anlatacağımızın çok daha fazlasıdır” diye konuştu.

'SALTANATA SON VERDİK'

Dört aylık zaman döneminde halkçı belediyeciliği ve demokratik şeffaf belediyeciliği halka sunduklarını belirten Ertan, “Makam saltanatına son verdik. Kayyumların eşlerinin belediye bütçesi ile kiralanan araçlara binme hakkı yoktur. Belediye bütçesinden hiç kimsenin pervasız şekilde faydalanma hakkı yoktur. Bunların hesabını o evraklara imza atanların yargı önünde vermesi gerekir. Biz bunların hesabını sormaya devam edeceğiz” dedi. Ertan konuşmasını, halkın iradesine saygı gösterilmesi çağrısıyla sonlandırdı.

HALK YÜRÜDÜ

HDP'li seçilmişlerin açıklamasına katılmalarına engel olunan halk da Maraş Caddesi’nden Cumhuriyet Caddesi’ne yürüdü. Yürüyüş sırasında "Yaşasın özgürlük, kahrolsun kölelik", "Kayyuma karşı omuz omuza", "Van halkı uyuma iradene sahip çık", “Kürdistan faşizme mezar olacak” ve “Direne direne kazanacağız” sloganları atıldı.