Xelfetî kayyumu 400 milyon borç bıraktı, kamera sistemlerini alıp götürdü

Xelfetî Belediyesi Eşbaşkanı Saniye Bayram, seçimler sonrasında devraldıkları belediyede çalışan kişi sayısının fazla olduğunu ve kayyumun 400 milyon TL borç bıraktığını açıkladı.

XELFETÎ'DE KAYYUM SOYGUNU

Yerel seçimler sonrası, Riha’da DEM Parti’nin oylarını arttırması ve 7 ilçeyi kazanması sonrası AKP’nin itirazları neticesinde verilan Curnê Reş ve Xelfetî’de verilen seçimleri yenileme kararı Xelfetî’de geri alınmış ve ilçe belediyesinin DEM Parti tarafından kazanıldığı kabul edilmişti.

Seçim yenileme kararının alınması sonrası Xelfetî kayyumu, gece yarısı belediyeden evrak ve bazı eşyaları çalarken görüntülendi. DEM Parti Milletvekili Ömer Öcalan’ın yayınladığı görüntülerde, Xelfetî Belediyesi kapısına dayandırılan bir kamyona çok sayıda eşyanın taşındığı belgelenmişti. Bir gün sonra Xelfetî Belediyesine gelen DEM Partili belediye eş başkanları ve yetkililer, kamera sisteminin bile çalındığını görüntülerle tespit etmişti.

Mazbatalarını alarak göreve başlayan DEM Partili belediye eş başkanlarından Saniye Bayram, yaşanan süreci ANF’ye değerlendirdi.

‘KAYYUM, SEÇİM GÜNÜ KÖY KÖY GEZİP MÜHÜRLÜ PUSULA DAĞITTI’

Seçimlerin yenilenme kararının geri çekilmesinin nedeninin aradaki oy farkı olduğunu söyleyen Saniye Bayram, kayyumun seçim günü mühürlü oy pusulalarını köylerde gezdirdiğini açıklayarak şunları söyledi; “Kayyum seçim günü nereden temin ettiği belli olmayan mühürlü oy pusulalarını arabasının arkasına koyup köy köy gezmişti. Birçok yerde sandıklara toplu oylar atıldı. Ellerinde kalan oyları da kendileri yakıp oy yakma bizim yaptığımızı iddia ettiler. Buna rağmen seçimi biz önde bitirdik. Bu kez sandıkta bizi yenemeyince masa başı oyunlara başvurdular. İlçe seçim kuruluna itiraz ettiler. Somut delil olmadığı için ilçe seçim kurulu itirazlarını reddetti. Bu kez il seçim kuruluna itiraz ettiler. Maalesef buradan seçimin yenilenmesi kararı çıktı. Bu kez biz kararı YSK’ya götürdük. YSK seçimlerin yenilenmesi kararını kaldırıp mazbatayı bize verdiler. Bu süreç sonunda adalet yerini buldu.”

YSK’nin seçimlerin yenilenmesi kararını geri çekmesinde halkın DEM Parti’yi sahiplenmesinin etkili olduğunu söyleyen Saniye Bayram, halkın seçimler sonrası verilen kararlarda da pes etmeyip kendilerini yalnız bırakmadığını belirtti. Saniye Bayram sözlerine şöyle devam etti; “Halkımız bu seçimi müthiş sahiplendi. Sandıklar kapandıktan sonra bile kimse sandıkları terk etmedi. Son ana kadar kitlesel olarak hareket edip verdikleri oyları sahipsiz bırakmadılar. Seçim sürecinden mazbatayı alana kadar halkımızla birlikte hareket ettik.”

‘BELEDİYENİN 400 MİLYON BORCU VAR, KAMERA SİSTEMLERİNİ SÖKÜP GÖTÜRDÜLER’

Saniye Bayram, Xelfetî Belediyesinde yaptıkları ilk incelemelerde, belediyenin borcunun 400 milyon TL’yi bulduğunu belirterek, daha sonra daha kapsamlı inceleme yapacaklarını ve bunu halkla paylaşacaklarını söyledi. Saniye Bayram sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Yaptığımız ilk incelemelerin sonucuna göre Halfeti belediyesinin borcu 400 milyon Türk Lirasına yakın. Daha sonra yapacağımız ayrıntılı inceleme sonucu belediyemizin iktisadi durumunu halkımızla paylaşacağız. Yine belediyemizde yaptığımız ilk incelemelerde iki yüze yakın personelin bulunduğunu gereğinden fazla personelin belediyede olduğunu tespit ettik. Belediyemizin aylık giderlerinin büyük çoğunluğunu personel giderleri oluşturuyor. Gerekli adımları atacağız. Yine ilk gittiğimizde hem belediye binasındaki hem de arabaların bulunduğu araç garajındaki kameraların kayıt cihazlarının sökülüp götürüldüğünü gördük. Bununla ilgili tutanağınızı tutup şikayetimizi yaptık. Sonucu halkımızla paylaşacağız. Belediyemizin genel durumunu detaylı incelemeden sonra öğrenip halkımızla paylaşacağız.”

‘HER ŞEYİ TESPİT EDİP HALKLA PAYLAŞACAĞIZ’

Yapılan hırsızlık ve usulsüz işlerin tespit edileceğini, gerekli adımları atacaklarını söyleyen Saniye Bayram, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Bundan sonra hızlıca durum tespiti yapıp gerekli önlemleri alıp gerekli adımlarımızı atacağız. Hizmetlerimizi halkımızın çıkarlarına göre yapacağız. Adil, eşit, şeffaf ve demokratik bir belediyede anlayışla halkımıza hizmet edeceğiz. “