Yok olmaya yüz tutmuş meslek: Semercilik

Mardin’deki son iki semerci ustalarından biri olan Fikret Doğan, bitme noktasına gelen semercilik mesleğinin son günlerini yaşadığını söyledi.

Yıllardan beri el işi yapılarak günümüze kadar gelen meslekler birer birer tarihe karışıyor. Teknolojinin ilerlemesiyle ve makinelerin çıkması ile birlikte el işiyle yapılan meslekler yok olmak üzere. Mardin’de halk arasında semerci olarak bilinen palancılık mesleğini sürdüren sadece 2 usta kaldı.

Eski Mardin çarşısında çalışan son iki semerciden biri olan 40 yaşındaki Fikret Dağan, 7 yaşından itibaren bu işe başladığını ve 30 yılını burada geçirdiğini belirterek, geçmişten gelen baba mesleğini devam ettirdiğini söyledi.

‘AT İÇİN AYRI EŞEK İÇİN AYRI PALAN YAPIYORUZ’

Yıllardır halk arasında 'semerci' olarak bilinen mesleğin asıl adının ’palancılık’ olduğunu vurgulayan Doğan, "Bizim burada semer diye biliniyor ama asıl ismi semer değil palandır. Aslında daha öncelerden semerlerde tahta iskele kullanılırdı, palanlarda tahta kullanılmıyor. Keçe, kilim ve kamıştan içini dolduruyoruz. At için ayrı eşek için ayrı palan yapılıyor. İki kişi bu işi yapıyoruz.

Pazar günlerini çıkarırsak eşek için günde bir tane, at için 2 günde bir tane yapıyoruz. Çırak da yetiştiremiyoruz. Gelse yetiştiririz ama ağır bir meslek olduğu için kimse de çocuğunu göndermiyor. Güç isteyen bir meslek. Daha önceyle şimdiyi kıyaslayamayız. Çünkü 30 yıl önce bu dükkanda 6 - 7 kişi çalışıyordu. Çıraklar da vardı, yemek getir götür işlerine bakmak için şimdi tek kaldık yaptığımızı satıyoruz" şeklinde konuştu.

‘KÖYLERDEN GELİP ALIYORLAR’

Baba mesleğini devam ettirdiğini dile getiren Doğan, şöyle konuştu: "30 yıldır aralıksız bu çarşıda çalışıyorum. Ben daha 7 yaşındaydım bu işi babamdan öğrendim ve baba mesleğini yaşatıyorum. Bu iş için sabır ve güç gerekmektedir. Semerin parçalarını Bitlis, Urfa ve Osmaniye’den getiriyoruz.

Eksiden Amed, Batman ve Siirt’ten Mardin’e gelip hayvanları için semer alıyorlardı. Şimdi ise sadece köylerden gelip alıyorlar. Eşek için 170, at için de fiyatı 200 TL. Ekonomik kriz almış başını gidiyor, böyle giderse artık köylüler de gelmez ve semer almaz."