Yüksek fiyat ekimi durduruyor

Tohum fiyatlarının çok yüksek olması nedeniyle Van’da birçok çiftçi, bu yıl bostan ekmekten vazgeçti.

Havaların ısınmasıyla birlikte her yıl tarlasının eken çiftçi, bu yıl tohum fiyatlarının çok yüksek olması nedeniyle tarlasını ekmemeye başladı.

Van ve ilçelerinde her yıl binlerce dönüm bahçe ve tarla ekimi yapan çiftçi, bu yıl sebze ekmekten vazgeçti. Verimli toprakları ve ılıman iklimi nedeniyle her türlü sebze ve meyvenin yetişebildiği Van’da, her yıl binlerce ton sebze ve meyve yetiştiriliyordu. Van halkının ihtiyacını karşıladığı gibi, çevre il ve ilçelere de satılıyordu.

2 TL DEĞİLDİ, 40 TL OLDU

Van’da yetişen tarım ürünlerinden dolayı binlerce kişi bu sektörden geçiniyor. Türkiye’de yaşanan ağır ekonomik kriz, tarımı olumsuz etkiledi. Geçen yıl her türlü sebze tohumu eken çiftçi, bu yıl birçok ürünü ekmemeye başladı. Bu ürünlerin başında ise ‘Kıska’ denilen soğan tohumu geliyor. Geçen yıl Van’da ve Hakkari’de 1 buçuk TL’ye alınan soğanın tohumu, bu yıl 40 TL’ye kadar kadar çıktı. Van’da soğan tohumunun çok yüksek olması, Hakkari’de ise bulunmaması nedeniyle ekimi yapılamıyor. Van’da çiftçilik yapan Hakan Aydın, “Bu fiyata tohum almak ve ekmek akıl işi değil. Bu yüksek fiyattan dolayı, bu yıl bahçeme soğan ekmeyeceğim” dedi.