15 Şubat Komplosu Kuzey ve Doğu Suriye’de protesto edildi

Uluslararası Komplo, 24. yılında Kuzey ve Doğu Suriye kentlerinde düzenlenen eylemlerle protesto edilirken, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın derhal özgürlüğüne kavuşturulması istendi.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik Uluslararası Komplo’nun 24. yıl dönümü Kuzey ve Doğu Suriye’nin Hesekê, Reqa, Dêrazor ve Tebqa’da düzenlenen eylemlerle protesto edildi.

HESEKÊ

Hesekê'de bulunan Waşûkanî Kampı'nda yaşayan Serêkaniyêli göçmenler, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a yönelik tecridi ve Uluslararası Komplo'yu kınadı.

"Önder Öcalan'ın özgürlüğü Ortadoğu'da barışın anahtarıdır" yazılı pankartlarla yürüyüşe geçen kitle, daha sonra miting düzenledi. Waşûkani Kampı Meclisi üyesi Emine Mihemed, tecride karşı uluslararası sessizliği kınayarak, "Önder Abdullah Öcalan'ın özgürlüğü sağlanana kadar eylemlerimiz devam edecek" dedi.

REQA

Reqa’da da sivil örgütler öncülüğünde bir yürüyüş ve miting düzenlendi. Genel Meclis önünden başlayan yürüyüşte Abdullah Öcalan'ın posterleri, Demokratik Suriye Güçleri'nin (QSD) bayrakları taşındı. "Bê Serok jiyan nabe”, "Uluslararası komploya hayır", "Önder Apo'ya özgürlük" sloganları atıldı.

Mitingde ise Diyanet Kurumu Üyesi Ali El Salih, hazırlanan açıklamayı okudu. Açıklamada, Abdullah Öcalan'ın fikirlerinin, kendisine göre ve ulusal demokrasi ve halkların kardeşliği fikrine dayalı olarak örgütlenen, kendi özerk ve sivil yönetimlerini kuran Suriye yapılarını doğrudan etkilediği belirtildi.

Tecridin uluslararası hukuka aykırı olduğu vurgulanan açıklamada Abdullah Öcalan’a özgürlük çağrıları yapıldı.

DÊRAZOR

Dêrazor’un batısında "Zindan direnişi ruhuyla komployu bozup Önder Öcalan'la özgür yaşayacağız" sloganıyla eylem düzenlendi. Yapılan yürüyüş ve mitingde Şehit Aileleri Meclisi Gençlik Meclisi Üyesi Muhemed El Hisên, açıklamalarda bulundu. Hisên, “Önder Abdullah Öcalan'ın İmralı cezaevindeki direnişinin düşmana en büyük mesaj olduğunu” söyledi. Devamla ise,  "Önder Öcalan'ın özgürlüğü bizim özgürlüğümüzdür. Onun özgürlüğü için canımızı vermeye hazırız. Önder Abdullah Öcalan'ın fikirleri ve felsefesi, şehitlerin kanı, gençlerin direnişi ve gerillaların fedakarlıkları sayesinde düşmanın bölgeye yönelik saldırıları püskürtüldü" dedi.

Eylemde "Bijî Serok Apo", "Kahrolsun faşist Türk devleti", "Önder Abdullah Öcalan'a Yönelik Uluslararası Komploya Hayır" sloganları atılarak işgalci Türk devletinin Abdullah Öcalan'a yönelik işkence politikaları kınandı.

TEBQA

Tebqa’da da eylem sivil toplum kuruluşları öncülüğünde yapıldı. Eylemde  BM, insani ve yasal kuruluşlara görevlerini yerine getirme, tecride son verme ve Kürt Halk Önderi’nin fiziki özgürlüğünün sağlanması için harekete geçilmesi çağrısında bulunuldu.