3 yıl sonra, Girê Spî'de bir gün

Bugün itibarıyla şehrin özgürleştirilmesinin üzerinden 3 yıl geçti. Biz de bir kez daha şehri ziyaret ettik. Son üç yılda şehirde her yönüyle bir değişim yaşanmış.

Bundan 3 yıl önce YPG ve YPJ’yle birlikte Girê Spi’ye (Tel Abyad) gitmiştik. O gün DAİŞ çetelerinin kara bayrakları indirilip YPG bayrakları göndere çekilmişti. Tüm Rojava ve Kuzey Suriye için farklı bir gündü; çünkü bir şehir daha çetelerin işgalinden kurtarılmış, bununla, DAİŞ'in başkenti Reqa ve Türkiye arasındaki hat kesilmiş ve aynı zamanda Cezîrê ve Kobanê kantonları arasındaki hat açılmıştı.

Girê Spî küçük bir şehir olmasına rağmen DAİŞ ve Türkiye için önemli bir yerdi. Bazı kaynaklara göre o zamanlar Girê Spî ve Türkiye arasında açık bir alışveriş vardı. Bu sebeple de Girê Spî’nin özgürleştirilmesi DAİŞ’e vurulan büyük bir darbeydi.

Bugün itibarıyla şehrin özgürleştirilmesinin üzerinden 3 yıl geçti. Biz de bir kez daha şehri ziyaret ettik. Son üç yılda şehirde her yönüyle bir değişim yaşanmış.

Girê Spî, bir diğer ismiyle Til Ebyad, çok kimlikli bir şehir. Kürtler, Araplar, Türkmenler hep beraber yaşıyorlar. Şehri dolaştığımızda, çok kimlikli tabloyu insanların giyim kuşamında da görebiliyoruz.

Şehir yönetimi bağımsız bir kanton biçiminde işliyor. Hizmet ve güvenlik kurumları sürekli bir hareketlilik içinde. Girê Spî Kantonu Eş Başkanı Hemîd Elebid, son üç yıldaki değişimlere değindi. Elebid, Türkiye’nin sınır üzerinde karışıklık yaratma girişimlerine de dikkat çeken Elebid, ‘’Son 3 yıldır Türk devleti sürekli bir biçimde şehirde karışıklık yaratma peşinde. Sınırda üç çiftçi öldürüldü. Artık çiftçilerimiz sınıra yaklaşamıyorlar. Çünkü Türk askerleri onları tarıyor. Türk devleti bazen de şehirdeki uyuyan hücreleriyle karışıklık yaratma çabasında’’ dedi.

EĞİTİM VE OKUL

Girê Spî’de dikkatimizi çeken yön eğitimdi. Her sınıfta farklı bölümler var. Eğitim dili Kürtçe ve Arapça. Materyaller de iki dilli hazırlanmış. Öğrenciler etnik kimliğine göre ve isteğe bağlı bir bölüm seçiyor. Son üç yılda eğitim kurumu düzenli bir biçimde işliyor. Eğitimden Sorumlu Salih Misi, konu hakkında, ‘’Bölgedeki kimlikler esas alınarak, okullarımızı öğrencilerin dillerine göre açtık. Bu sebeple farklı bölümler açtık ve bu yararlı da oldu. Kürtler, Araplar, Türkmenler aynı okulda kendi dilleriyle okuyorlar" dedi.

Şehir gezintimizde dikkatimizi çeken ve halkın bize aktardığına göre, artık şehirdeki farklılıklar birbirlerini kabul ediyor. DAİŞ’in etkisiyle farklıklar düşmanlaştırılmıştı fakat son üç yılda DAİŞ’in yaratmış olduğu karanlığın Girê Spî halkı üzerindeki etkisinin kalmadığı, Girê Spî’nin çok renkliliğinin açığa çıktığı söylenebilir.