8 Avrupa ülkesinden İdlib’de ateşkes çağrısı

BM üyesi 8 Avrupa ülkesinden Rusya ve İran’a yapılan çağrıda, İdlib’de ateşkes sağlanması için devreye girmeleri istendi.

Aralarında Birleşmiş Milletler (BM) daimi üyeleri Fransa ve Büyük Britanya’nın da bulunduğu 8 ülke, önümüzdeki günlerde İdlib’e yapılması beklenen operasyondan vazgeçilmesi çağrısı yaptı. Astana sürecinde garantör ülkeler olan Rusya ve İran’dan ateşkes ilan edilmesini isteyen açıklamayı yapan diğer ülkeler ise BMGK’nin geçici üyeleri Almanya, Hollanda, Belçika, İsveç, İtalya ve Polonya.

Geçtiğimiz gün Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) geçici üyesi 10 Avrupa ülkesinin aynı yöndeki açıklamasının ardından gelen bu çağrıda, rejimin İdlib operasyonunun büyük sivil göçüne neden olabileceği uyarısı yapıldı.

8 ülkenin çağrısı yarın Rusya, İran ve Türkiye arasında Tahran’da yapılacak görüşmeden öncesine denk geliyor. Çağrıda, rejimin saldırı başlatacağı korkusuyla çok sayıda sivilin bölgeyi terk etmeye başladığı ve olası sivil kayıplarından ötürü ‘derin endişe duyulduğu’ ifade edildi.