İngiliz Bakan: Sınır güvenliği, Kürtleri katletmekten mi geçiyor?

Birleşik Krallık Parlamentosu'nda dün gerçekleşen oturumda Türk devletinin Efrîn'e yönelik işgal girişimine tepki gösterildi.

Türk devletinin saldırılarını kınayan İşçi Partili Gölge Dışişleri Bakanı Emily Thornberry Dışişleri Bakanlığına, "Türk devletinin sınır güvenliğini sağlama gerekçesi Efrîn'de masum Kürt halkını barbarca öldürmekten mi geçiyor?" diye sordu

Birleşik Krallık Parlamentosu'nda dün yapılan 'Dışişleri Bakanlığına sorular' oturumunda gündem Efrîn ve Türk devletinin işgal girişimleri oldu. Hükümete en sert eleştiri İşçi Partili Gölge Dışişleri Bakanı Emily Thornberry'den geldi. Thronberry yaptığı konuşmada Türk devletinin Efrîn'e yönelik saldırılarını sert bir şekilde kınadıktan sonra, Dışişleri Bakanlığına, Türk devletinin sınır güvenliğini sağlama gerekçesinin, Efrîn'de masum Kürt halkını barbarca öldürme hakkını nasıl verdiğini sordu. Hükümetten bu konuda bir izahat beklediğini de sözlerine ekleyen Bakan Thronberry, "Bizler parlamentonun bu tarafında oturanlar, Türk devletinin Efrîn'e yönelik utanç verici saldırılarını tartışmasız bir şekilde kınıyoruz. Kürtlerin Suriye'nin kuzeyinden atmaya çalıştığı aşırı cihatçı militanları Türk devletinin kendi ordusunun içerisine alması karşısında dehşete düşmüş durumdayız" ifadelerini kullandı.

ULUSLARARASI TOPLUMUN KÜRTLERE ONUR BORCU VAR

Uluslararası hukukun ihlal edildiğini belirten Thronberry, hükümetten izahat istedi. "Eğer Dışişleri Bakanı bugün burada benimle birlikte Türk devletini kınamayacaksa, bizlere en azından bahsettiği ‘sınırlarını koruma çabasının’ Türk devletine, Efrîn'deki masum Kürt toplumuna barbarca saldırma hakkı verdiğine neden inandığını izah edebilir mi?" diye soran Thronberry, Türk devletinin Suriye savaşında Esad rejimi gibi hareket ettiğini belirtti. Yapılan oturumda Türk devletinin Efrîn'de planladığı Kürt katliamı karşısında hükümetin nasıl bir adım atacağını soran İşçi Partili Milletvekili Grahame Morris ise, uluslararası toplumun Kürt halkına onur borcu olduğunu ifade etti.

'KATLİAMIN ÖNÜNE GEÇMEK İÇİN ADIM ATIN'

Efrîn'de Kürt yönetiminin yarattığı demokratik sistemi ve DAİŞ'i yok etmek için uluslararası toplumla çalışmasını hatırlatan Milletvekili Morris, Dışişleri Bakanlığı'na, Uluslararası toplumun Kürt halkına olan onur borcu olduğunu kabul edip etmediğini sordu. Morris ayrıca Dışişleri Bakanlığı'na, "Efrîn'de yaşanan katliamın önüne geçmek için bir adım atacak mısınız?" sorusunu yöneltti. Yapılan oturumda İşçi Partili Milletvekili Joan Ryan’ın yanı sıra iktidar partisi milletvekilleri Jullian Lewis ve Theresa Villiers da hükümetin Türk devletinin hukuksuzları karşısındaki tavrını eleştiren sorular yöneltti. Hükümet adına sorulara cevap veren Avrupa ve Amerika bakanı ve aynı zamanda Dışişleri Sekreteri olan Alan Duncan, Türk devletinin sınırını koruma hakkı olduğunu söyleyerek, Efrîn'den Türkiye'ye saldırı olduğunu iddia etti.

CORBYN: SALDIRILAR DERHAL DURMALI

Hafta sonu başkent Londra’da yapılan kitlesel yürüyüşe yazılı mesaj gönderen İşçi Parti lideri Jeremy Corbyn de Türk devletine saldırılarını durdurması çağrısı yapmıştı. Birleşik Krallık’ta 2020 yılında yapılması planlanan seçimlerde başbakan olmasına kesin gözüyle bakılan, muhalefetteki İşçi Partisi Lideri Jeremy Corbyn, Türkiye’nin Efrîn’e yönelik saldırılarını derhal durdurmasını istedi. Corbyn mesajında, "Biz Türk devletinin Efrîn’i bombalamasını derhal durdurmasını istiyoruz" diyerek, TSK’nin Efrîn operasyonu’na karşı olduklarını ifade etti. Corbyn, başta Kürt halkı olmak üzere Orta Doğu’daki tüm halkların kendilerini ifade etme özgürlüklerinin tanınmasını ve barış içinde yaşamalarına olanak sunulması gerektiğini belirtti.