İnsani ve Güvenlik Operasyonu tamamlandı

İnsani ve Güvenlik Operasyonu’nun üçüncü aşamasının tamamlandığı belirtildi. Operasyonda 85 çeteci yakalandı, çok sayıda askeri malzemeye el konuldu.

İnsani ve Güvenlik Operasyonu'nun Üçüncü Aşamasına katılan güçler, Hol Kampı'nda basın toplantısı düzenleyerek operasyona ilişkin bilgi verdi.
Toplantıda İç Güvenlik Güçleri Genel Komutanlığı üyesi Eli El Hesen basın metnini Arapça, Kadın Savunma Birlikleri (YPJ) Basın Merkezi Sözcüsü Rûken Cemal ise Kürtçe okudu. Açıklamada, operasyonun başarıyla tamamlandığı belirtilerek, şu bilgilere yer verildi:

"Öncelikle Hol kampında İnsani ve Güvenlik Operasyonu’nun yürütülmesinde önemli rol oynayan şehitlerimiz Rebah El Ehmed, Yamin Şedad, Mihemed El Said, Ebdilselam El Ehmed ile tüm şehitlerimizi saygıyla anıyoruz. Bu şehitlerimiz, devam eden operasyonun ihtiyaçlarının karşılanması görevini yerine getirirken işgalci Türk devletinin insansız hava araçları tarafından hedef alınarak şehit edildiler.

Bilindiği gibi İç Güvenlik Güçleri, Suriye Demokratik Güçleri (QSD), Kadın Savunma Birlikleri (YPJ) öncülüğünde ve Uluslararası Koalisyon güçlerinin yardım ve desteğiyle 27 Ocak'ta Hol Kampı’nda İnsani ve Güvenlik Operasyonu’nun Üçüncü Aşaması başlatıldı. Güvenlik ve ahlaki değerleri esas alan güçlerimiz kamp sakinlerine yönelik insani duruşundan taviz vermeden operasyonu yürüttü. Öte yandan bu operasyon, geçtiğimiz günlerde yakalanan DAIŞ hücrelerinden bazılarının itirafları doğrultusunda planlanarak pratiğe geçirilmiştir. Bu çeteler güçlerimizin işgalci Türk devleti ve Suriye rejimine bağlı çetelerin saldırılarıyla meşgul olmasından yararlanarak örgütlendiler.

PATLAYICI MADDELER VE TÜNELLER BULUNDU

Operasyon planladığımız gibi ilerledi. Kampın tüm bölümleri temizlenen operasyonda, mayın, bomba ve patlayıcı bantları gibi birçok patlayıcı maddenin yanı sıra tüneller de bulundu. Bunların yanı sıra DAİŞ çetelerinin onlarca hücresi ve işbirlikçisi de tutuklandı. El yapımı silah, mühimmat ve patlayıcıların çokluğu, çetelerin kamp içinde faaliyet yürüterek kampı ele geçirmek için büyük hazırlık yaptığını gösteriyor. Bu aynı zamanda güvenlik operasyonunun üçüncü aşamasına başlamanın önemini de gösteriyor.

ÇETEBAŞI ÖLDÜRÜLDÜ, ÊZİDÎ BİR KADIN KURTARILDI

Öte yandan güçlerimiz, kamp içindeki ve dışındaki çetelerin sorumlusu olan Ebu Sûfyan Elhêbi isimli çete başının izine ulaşmayı başardı. Bu kişi kamp içindeki ve dışındaki terör faaliyetlerinin organizasyonundan sorumluydu. Aynı zamanda çetelerin hücrelerini koordine ederek kamp içi ve kamp dışı faaliyetlerinin planını hazırladı. Yeri belirlendikten sonra başka bir çete üyesiyle birlikte öldürüldü.
Öte yandan Kadın Savunma Birlikleri (YPJ), 10 yıl önce DAİŞ çeteleri tarafından Şengal’in Herdan köyüne düzenlenen saldırıda kaçırılan Kovan İdo Xorto adlı Êzidî kadını özel bir operasyonla kurtardı.

DAİŞ terör örgütünün örgütlediği aşırı fikirler ve radikal ideoloji kampta halen devam etmekte ve sistematik olarak geliştirilip çocukların beyinlerine aşılanmaktadır. Elbette bu aynı zamanda DAİŞ çetelerinin farkındalığını sürdürecek yeni bir nesil oluşturmak amacıyla da yapılıyor. Dolayısıyla bu fikirleri yayan birçok çete, başta bu fikirlerin yayılmasından doğrudan sorumlu olan ve aynı zamanda kamp sakinlerini öldürme ve tehdit etme yönünde fetvalar veren Ebu Ebdulhemid isimli çete başı tutuklandı.

10 gün süren bu operasyonda güçlerimiz, kampın tüm insani şartlarının dikkate alındığı, büyük bir disiplin ve hassasiyetle görevlerini yerine getirmeyi başarmıştır. Ayrıca bölümlerin denetimi ve temizliği sırasında bu operasyonun başarılı olması ve kamp sakinleri için her türlü tehlikenin ortadan kaldırılması amacıyla bu sakinler için güvenli alanlar inşa edildi. Öte yandan kamp yönetiminin insani yardım kuruluşlarına, bölge sakinlerinin yeniden yerleştirilmesi için kamp sağlanması konusunda üzerlerine düşen görevleri yerine getirmeleri yönündeki çağrılarına rağmen bu kuruluşlar görevlerini yerine getirmediler. Bu aynı zamanda bu kuruluşlar tarafından gerekli yardımın sağlanmadığını gösteriyor.

'ULUSLARARASI KURUMLARIN SESSİZLİĞİ TEHLİKEYİ BÜYÜTÜYOR'

Öte yandan uluslararası ilginin olmayışı ve uluslararası kurum ve kuruluşların bu tehdide ilişkin sorumluluklarını yerine getirmemesi buradaki tehlikeyi büyütmektedir. Ayrıca bu terörizmin kampta yayılmasını önleme yükünün sadece Özerk Yönetim ile güvenlik ve askeri güçlere bırakılması kamp sakinlerine yönelik terör faaliyetleri sorununun çözümünü daha da zorlaştırmaktadır.

Bilindiği üzere operasyonumuz, kamp ve çevresinde faaliyet yürütmek amacıyla kendilerini güçlendirerek kamp ve çevresini ele geçirmek isteyen DAIŞ çetelerinin planlarını engelledi. Temel amacımız kampta güvenli ve huzurlu bir ortam sağlamaktı. DAIŞ ailelerinin ülkelerine geri gönderilmesi de ülkeleri açısından önemli bir konudur. Çünkü onların radikal fikirlerinin ortadan kaldırılması, özelde Kamp'ı, genel olarak Suriye'yi güvenli hale getirecek, aynı zamanda dünyayı da onların tehditlerinden ve teröründen koruyacaktır.
Hol kampını temizlemeye yönelik İnsani ve Güvenlik Harekatı'nın üçüncü aşaması burada sona eriyor ancak DAİŞ’ten eser kalmayıncaya kadar operasyonlarımız ve faaliyetlerimiz devam edecek. Gerektiğinde daha kapsamlı operasyonları da gerçekleştireceğiz."

BİLANÇO AÇIKLANDI

Açıklamada, operasyonun bilançosu da şöyle verildi:

"- Tutuklanan çete sayısı: 85 çete ve yardımcıları.
- Ele geçirilen silahlar: 8 Kalaşnikof, 4 mayın, 2 patlayıcı, 7 el bombası, 25 silah, 1 Bisfing mermisi ve çok sayıda mühimmat.
- Bir miktar askeri teçhizat.
- Bir miktar uyuşturucu.
- 5 tünel yıkıldı.”